Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är ett parti för hela landet”

Framför allt handlar det om jobb, men också om trygghet, IT, kommunikationer, skolor, mygg och vildsvin. Ulf Berg (M), Avesta, har lett en arbetsgrupp som på uppdrag av partiet tagit fram förslag för en levande landsbygd.

Riksdagsledamoten Ulf Berg, fick i uppdrag av sitt parti att ta fram en landsbygdsrapport. Nu finns 40 förslag för att stärka landsbygden. Förslagen har tagits fram av en grupp med M-riksdagsledamöter från Dalarna, Södermanland, Gävleborg, Skåne och Norrbotten.
– Vi satte ihop 40 punkter, det kunde ha varit många fler, men jag är rätt nöjd, säger Ulf Berg. Vår rapport visar att det går att driva politik som gynnar både stad och landsort, men då måste jordmånen vara den rätta.

Urbaniseringen, som drar folk till storstadsområden, finns också i kommunerna, påpekar Ulf Berg, som själv bor i By.
Han säger att man inte ska tro att det finns några mirakelmediciner, det handla om en mängd mindre olika åtgärder.
Skolor är ett exempel.
– Även om elevunderlaget minskar ibland måste byskolorna överleva, säger Ulf Berg. En bra skola nära bostaden har dragningskraft.
Ett av förslagen är att ta hjälp av digitala medel så att landsbygdsskolorna kan erbjuda undervisning på distans i fler ämnen än vad som är möjligt i den lilla skolan.

Den viktigaste frågan är jobben, det är jobbigt att pendla.
– I Dalarna har vi ganska goda förutsättningar, säger Ulf Berg. Vi var först ute i generationsskiften, vi har besöksnäringen och vi är bra på samarbete och engageras oss i byarna.
Arbetsgruppen vill se särskilda näringslivs- och utbildningsråd i kommunerna, där ledande politiker, företagare, skolor, och arbetsförmedling ingår. Råden ska ta fram förslag för att stärka kommunens näringslivs- och utbildning. Landsbygdsföretaget måste få större möjlighet att delta i upphandlingar. Lanthandlare ska kunna erbjuda service av olika slag.
Lokala lärlingsutbildningar, starta-eget-bidrag till unga, avskrivning av studieskulder beroende på var man bor och arbetar är förslag för ungdomar.

Ett annat förslag är regionala polisresurser som är lätta att flytta dit där behovet uppstår. Alla samhällsinstitutioner bör samarbeta med räddningstjänsten och civilsamhället för att skapa trygghet och säkerhet för dem som bor på landsbygden.
Under kapitlet natur föreslår arbetsgruppen att en länsstyrelse i landet ska få i uppdrag att handlägga bekämpningen av stickmygg. Jakt på vildsvin måste underlättas. Beslut om skyddsjakt bör bli snabbare.
Vargfrågan och strandskydd är två frågor som arbetsgruppen anser visar hur länsstyrelsen i olika delar av landet gör olika bedömningar.
– Det är inte acceptabelt, säger Ulf Berg och föreslår att kommunernas självstyre ska stärkas i förhållande till länsstyrelse.

Utbyggnaden av bredband och mobilnät, underhåll av vägar och satsningar på lokaltrafik är andra viktiga pusselbitar. Ett förslag är en särlagstiftning för byabussar, som ska kunna skötas lokalt.
– Jag tror att det går i vart fall att bromsa utvecklingen och varför inte vända den, säger Ulf Berg. Ska vi lyckas måste vi se till att jobben finns där, det räcker inte med en fin omgivning och vacker utsikt.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se