Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är fler än nazisterna"

Antirasism engagerar. Trots ett kyligt duggregn samlades flera hundra åhörare på Stora torget i Falun för att följa Ung vänsters och Vänsterns studentförbunds manifestation.

De uppmärksammade nazistöverfallen i stockholmsförorten Kärrtorp har gett eko genom landet. I Falun organiserade Ung vänster  och Vänsterns studentförbund en antirasistisk manifestation på Stora torget.
– Vi tänker aldrig hålla käften, sa Sebastian Karlberg, ordförande för Ung vänster i Borlänge, på plats i Falun för att hålla tal.

Poliser stod utposterade vid entrén till Falangallerian, men de hade en lugn dag då inga nazister gjorde sig synliga. Desto mer märktes arrangörernas talare och den ständigt tillskyndande strömmen av åhörare. Efter en stund täckte skarorna halva torget.
Ett genomgående tema var uppmaningen till att inte vika ner sig för rasismen. En av talarna, Daniel Alvbåge, menade att nazisterna aldrig kan vinna en saklig diskussion och att de trots allt inte är så många.
– Kom ihåg att vi är mångdubbelt fler och starkare, sa han.

De båda arrangörerna passade också på att ge kapitalismen skuld för den ökade rasismen. I flera tal nämndes att förekomsten av rasism tjänade de rikas intressen eftersom rasismen splittrar arbetarklassen. Sebastian Karlberg gav exempel med en retorisk fråga:
– Varför ska min morsa som jobbar inom kommunal förstå Ingvar Kamprad bättre än sin arbetskamrat från Somalia, bara för att hon och Ingvar Kamprad pratar samma språk och kommer från samma geografiska område?

Daniel Alvbåge fyllde i med en historisk utblick:
– På 1900-talet fick vi det bättre, men nu får nya generationer det sämre än sina föräldrar. Samhället slits itu. Människor blir konkurrenter i stället för medmänniskor, sa han och betonade att jämlikhet och rättvisa var nyckeln för att mota bort rasismen.
Daniel Riazat, Vänsterpartiets ordförande i Dalarna var också på plats, men höll inget tal. Han blev själv överfallen av rasister i Ludvika för knappt två år sedan. Dagens manifestation gjorde honom glad.
– Jag tycker det är fantastiskt att så många är här och tar ställning mot rasismen. Det här visar att vi är många fler. När nazisterna samlar ihop sig blir de inte fler än kanske 100 personer från hela landet.

En av talarna var förre detta nazisten Johnny "Puma" Höglin. Han ingav hopp genom att berätta om sin väg bort från bort från "dimridåerna" och "hatet" som han uttryckte det.
– Alla kan göra det. Man måste ställa sig fråga: Ska jag välja den lätta vägen eller den rätta vägen. I dag jobbar jag som elevassistent i en invandrartät skola i Eskilstuna.

John Leander
john.leander@daladem.se

Se webb-tv-inslag från manifestationen: