Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är mer än ett café”

Konserter två gånger i veckan, kurser i hantverk och dans och en strid ström av nyfikna besökare varje dag.

Sommarcaféet Nyfiket i Rättviks gammelgård har blivit en levande mötesplats mitt på tunet.

– Vår vision är att skapa en levande Gammelgård med flera former av skapande. Vi vill göra det här till mer än bara ett café, säger Emilia Arnström.

Det är femte året i rad som sommarcaféet i Rättviks Gammelgård drivs i regi av den ideella kulturföreningen Kultur, Ansvar och Skaparglöd (KAOS).

De 15 unga som driver caféet Nyfiket bor utspridda över landet, men kommer varje sommar tillbaka till Gammelgården. De har en tydlig vision om vad de vill skapa.

– Vi vill främja kulturen i Rättvik och skapa en mötesplats för alla åldrar. Och sprida tankar om ekologiskt och närproducerat, säger Hannes Kjörnsberg.

Caféet serverar vegetarisk lunch och ekologiskt fika alla dagar i veckan. Det finns också en liten gårdsbutik som säljer lokala produkter.

Nyfiket har ett digert musikprogram under hela juli och augusti. På torsdagar är det större spelningar med inträde, på söndagar är musiken mer avskalad och inträdet är frivilligt.

I år kan föreningen för första gången ge sina artister ett grundgage (betala dem).

– Det känns bra! I början spelade alla artister på hatten men nu har vi sökt och fått bidrag, berättar Hannes Kjörnsberg.

Att få artisterna att komma är inte längre något problem berättar Ylva Rolfsdotter Söderberg.

– I år behövde jag inte ens skicka ut mail. Folk hörde själva av sig! Vi har blivit en scen som folk känner till och pratar om, konstaterar hon.

Lisa Persson
lisa.persson@dt.se