Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är Nordens största vinterbesökskommun”

Sälen kan betraktas som skidparadiset i Dalarna.
Men man borde kanske också ge bygden titeln som nöjeslivets nav om vintrarna.
– Vi är Nordens största vinterbesökskommun och norra Europas största vinterturistkommun. Vissa toppdagar kan det vara uppåt 100 000 besökare och då har vi en befolkning på 10 000 i kommunen, så vi tiodubblas, säger Anders Löwenberg som är kommunikationsstrateg vid Malung-Sälens kommun.

Enligt statistik från SCB fanns det år 2010 totalt 652 folkbokförda i orten Sälen – men om vintern kan man säga att antalet ökar drastiskt, speciellt då skidorten har möjlighet att ta emot över 80 000 personer.
Och det fortsätter att växa.

Bara under Vasaloppsveckan i mars dyker det upp runt 70 000 besökare, inräknat med både åkare och publik.
Lägg sen till runt de cirka 2000 säsonganställda under vinterhalvåret.
Om man frågar någon av de drygt 650 Sälenborna själva om hur det är att bo på orten, så blir svaret oftast på transtrandsmål:
– Jo, nog funk’ ä (Jo, nog funkar det).
Eller:
– Hä e föll trevlä (Det är väl trevligt).

I takt med att Sälen som skidort har vuxit och turisterna blivit fler sedan 1960-talet, så har även nöjeslivet blivit allt större.
Numera huserar inte bara afterskibanden på scenerna. Artister som Albin Myers, Icona Pop och Oskar Linnros har också besökt rampljuset.
Men Sälen är främst berömt för sin skidåkning. Både utför och som på längden.

I Berga by, strax utanför Sälen, sker det till exempel något extra speciellt nästa år. Nämligen den 90:e upplagan av Vasaloppet i mars.
– Vi kommer uppmärksamma det men vi har inte bestämt i vilken utsträckning än, förklarar Ola Granfeldt som pressansvarig vid Vasaloppet och tillägger:
– Vi har sagt att vi ska hålla nere pompan och ståten något för att fokusera på hundraårsjubileet i stället.

Men det finns ju andra saker att fira än skidåkningen.
Till exempel har Sälen varit en skådeplats för musiken.
Glöm inte att U2 passade på att spela in videon till ”New Years Day” i Sälen år 1982 och att de signerade fotografierna på bandet uppe på Kalfjället såldes för drygt 12 000 euro (närmare 100 000 kronor) för några år sedan.
Och att Markoolio följde i deras videofotspår med ”Vi drar till fjällen” sexton år senare. Minus fotografierna. Men ändå.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se