Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi är tillsagda att hålla oss inne"

Annons


Inger Wiklund-Forss, lärare vid Stiernhööksgymnasiet, han inte mer än komma till Afghanistan på fredagen innan oroligheterna bröt lös.
- Jag får rapporter varje dag hur det är, säger sonen Niels Wiklund-Forss.

Det var i torsdags förra veckan som det via ett par mellanlandningar med flyget, bar iväg till Afghanistan för Inger Wiklund-Forss och hennes lärarkolleger Kiki Nilsson och Jessica Schilling, båda från stockholmstrakten..

Det blev verklighet tack vare ett EU-projekt som Svenska Afghanistankommittén, SAK, driver.
Inger Wiklund-Forss medverkan beror delvis på att hon är en av tre lärare vid Stiernhööksgymnasiet, som arbetar med internationaliseringsarbete på skolan.
Hittills har lärartrions Afghanistanvistelse inte riktigt blivit som planerat.
- Mamma är inte orolig för sin egen skull, meddelar sonen Niels.
Resan till provinsen Taloqan i norra Afghanistan, där de skulle träffa såväl lärare som elever, och hålla workshops är tills vidare inställd. Något som skett av säkerhetsskäl.

Till Svenska Dagbladets nätupplaga sa hon på lördagen bland annat:
- Just nu är vi tillsagda att hålla oss här inne. Vi är inte jätterädda. Här är det lugnt. Vi tänker mer på de civila som befinner sig utanför vårt område.
Då befann hon sig tillsammans med lärarkollegerna inne i SAK:s skyddade område.
Kommitténs fem svenska anställda som är på plats fick på lördagen order att inte röra sig ute någon gång under den gångna helgen.
I ett sms till Dala-Demokratens rättviksredaktion skrev Inger Wiklund-Forss bland så här på söndagsaftonen:
- Alla FN-flyg har varit inställda igår och idag. Nu har man fattat beslut att beroende på det uppkomna läget är det för farligt att resa norrut. Vi blir i Kabul.
Förhoppningar fanns ändå att, om det är tillräckligt lugnt, få besöka skolor under måndagen.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se