Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver en smartare vård

Svensk hälso- och sjukvård ligger i världstoppen när det gäller lyckade behandlingsresultat, låg dödlighet och god folkhälsa. Samtidigt står vi inför stora utmaningar som kräver nya lösningar. Det handlar exempelvis om svårbehandlade infektioner på grund av antibiotikaresistens, en åldrande befolkning som ställer högre krav, ökad risk för pandemier och fler livsstilsrelaterade sjukdomar.

I många länder har man börjat jobba offensivt med att möta dessa utmaningar. I exempelvis Indien och Kanada har framgångsrika entreprenörer lyckats skapa mervärde för patienterna, vårdpersonalen och samhällsekonomin genom att introducera nya tekniker och arbetsmetoder.

För att inte hamna på efterkälken behöver den svenska vården utvecklas snabbare än tidigare, både inom medicin och it, tjänster och organisation. Tyvärr fastnar ofta diskussionen i om vården ska vara offentlig eller privat. Men för att utveckla framtidens vård måste vi bli bättre på att dra nytta av den innovationskraft och entreprenörsanda som finns i vårt land oavsett om verksamheten bedrivs i aktiebolag eller i landsting. Det är dags att vi bättre använder oss av dessa tillgångar för att vässa vår vård och omsorg.

Regeringens nationella innovationsstrategi ska underlätta vårdens möjligheter att upphandla och tillgodogöra sig nya tekniker och metoder. Mellan 2013 och 2014 har Vinnova därför fått 18 miljoner kronor som i första hand ska delas ut till utförare av vård som vill pröva en metod eller en process i en avgränsad miljö.

Tanken är att sådana pilotprojekt sedan ska kunna skalas upp till fullvärdiga satsningar. Genom att därutöver utveckla och pröva ersättningssystem som stimulerar nya metoder stärks förutsättningarna för innovativa företagare och intraprenörer att testa och sälja nytänkande lösningar. Det skulle bidra till en bättre och smartare hälso- och sjukvård, i Dalarna och resten av landet.

Sverige och Dalarna behöver en smartare sjukvård.

Annie Lööf (C) Näringsminister Lena Reyier (C) Oppositionsråd Landstinget Dalarna scanpix

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel