Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver fler företagsamma människor och fler växande företag

Annons

Allt fler nya företag startas i Gävleborg. Totalt under förra året startades 1 294 nya företag i länet. Det är en bra början. Men för att Gävleborg verkligen ska blomstra behöver vi fler företagsamma människor och fler växande företag som också börjar anställa, skriver Eva Cooper, Lotta Petterson och Håkan Johansson.

Nio av tio jobb i Sverige skapas av företagsamma människor som driver små eller medelstora företag. De finns över hela länet och i alla branscher: byggbolag, vårdbolag, tjänsteföretag, skogsföretag, jordbruksföretag och tillverkningsindustri. I Gävleborg finns 47 520 personer sysselsatta tack vare dessa företagsamma människor.

Med en bra politik för företagsamhet skulle jobben kunna vara ännu fler. Det behöver vi. Gävleborg har landets högsta arbetslöshet. Det är också allt fler långtidsarbetslösa i länet. Ungdomsarbetslösheten är även den hög och utbildningsnivån lägst i landet. Men i stället för att stötta den fria företagsamheten gör regeringen nu tvärt om och försämrar företagsklimatet. Regeringen pratar om kampen mot arbetslösheten men gör det svårare att skapa alla de jobb som Gävleborg behöver.

För förslagen som hindrar företagsamheten är många. I Sverige finns världens högsta marginalskatt, något som straffar utbildning och ansvarstagande. Ett vinstförbud inom välfärden visar att regeringen vill stoppa alla företag inom skola, vård och omsorg. Finansskatten är ett slag mot företag långt utanför banksektorn.

Dessutom präglas näringspolitiken av ett storstadsfokus med förslag som gör det både svårt att leva och driva företag i glesbygden. Kilometerskatten gör Sverige ännu mer avlångt och fördyrar rejält för företagare som driver verksamhet utanför städernas kärnor. Flygskatten är även den ett annat hinder för jobb och företag – inte bara i norra Sverige.

Småföretagens anställda är de största betalarna av kommunala inkomstskatteintäkter. Tillsammans med större företag står de anställda för mer än hälften av skatteintäkterna. När företag får svårare att växa och anställa blir resultatet således en minskande skattebas och mindre pengar till välfärd.

Företagsamma människor är en förutsättning för att innovationer som löser samhällets utmaningar ska frodas. Många gånger behövs företagare för att våra skattepengar ska användas effektivt och ge resultat. Utan företagare och nya innovationer klarar vi varken klimatmål eller integrationsutmaningar.

Att skapa goda förutsättningar för att starta och driva företag är också att göra det möjligt att förverkliga drömmar. För företagande handlar inte bara om ekonomiska incitament. Det handlar också om passion, att få utlopp för sin kreativitet, att förverkliga sina idéer – och att bidra till ett bättre samhälle. För lantbrukare handlar det dessutom om att förvalta ett kulturellt kapital och skapa kollektiva nyttigheter.

Vi tre organisationer tar vårt ansvar för att skapa en bättre förståelse både för den insats företagsamma människor gör och för hur deras villkor kan förbättras. Människor som kommer med nya idéer, som skapar jobb och genererar skatteintäkter är ovärderliga för Gävleborgs framtid.

För vilka skulle annars skapa jobb och lösa vårt läns utmaningar?

Eva Cooper, regionchef Företagarna

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv

Håkan Johansson, regionchef Lantbrukarnas riksförbund, LRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons