Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver framtidstro

Tänk att vara ung igen. Ha hela livet framför sig. Känna framtidstro. Fast tänk om du vore ung och inte har någon anledning till framtidstro alls. Om du var borträknad redan på förhand.

För det finns en grupp unga som redan har slängts in i ett sammanhang där framtidstron har en hel del att önska. Det är en grupp som på utredningsspråk kallas "NEET" . Det avser unga vuxna som varken arbetar, praktiserar eller studerar.

Precis som på så många andra deprimerande listor stoltserar Gävleborg med förstaplatsen. 11,3 procent av de unga i åldern 16-25 år i länet varken arbetar, studerar eller har praktik.

Och det här handlar som alltid om klass. Lägst är andelen NEET i Uppsala. Gävleborg och Uppsala är trots att de är grannar två totalt motsatta län.

Utbildningsnivån är hög i Uppsala, låg i Gävleborg. Det leder i sin tur till att arbetslösheten är hög i Gävleborg och låg i Uppsala. Vilket i sin tur leder till att Gävleborgarna är sjukare än Uppsalaborna. Och så vidare.

Siffrorna i NEET-studierna visar också det självklara: föräldrar till unga i NEET-gruppen är oftare arbetslösa och tar emot ekonomiskt bistånd eller arbetslöshetsersättning än genomsnittet. Arbetslöshet har en ärftlighetsfaktor. Utbildning ger makt, rikedom och ett friskare liv, även för dina barn.

Totalt befann sig 117 026 unga i NEET i Sverige 2012 (senaste siffrorna). En tredjedel var inte upptagna i några myndighetsregister eller mottagare av ekonomiskt stöd. De fanns liksom inte. Vare sig hos CSN, högskolor, arbetslöshetsförmedling, socialtjänst eller kommun. Hur de försörjer sig är höljt i dunkel.

Det är en grupp som vi måste se, som vi inte kan negligera. För unga som hamnar utanför samhället riskerar att aldrig komma in igen. Och unga utanför samhället är en grupp som riskerar att söka sig andra vägar, kriminalitet och tillika olika religiösa grupperingar har grogrund hos den som inte känner gemenskap och framtidstro.

Så vad tänker då politikerna göra åt gruppen NEET i Sverige? Ja, det finns såklart olika svar på det. Beroende på ideologi. Sänka löner och göra det lättare att säga upp anställda finns det vissa (till exempel Folkpartiet) som tycker är en god idé. Satsa på utbildning och förstärka anställningsvillkoren är en annan (till exempel Socialdemokraterna).

Idén med obligatorisk gymnasieskola är en pusselbit i NEET-problemet. För utbildningsnivån är en central förutsättning för en etablering på arbetsmarknaden. Har du inte klarat gymnasiet blir framtiden svår. Men det krävs även satsning på praktik- och lärlingsplatser. Utbildning i samband med praktik kan vara vägen in på arbetsmarknaden för den som är skoltrött.

Men vi måste agera nu. För varje dag en ung människa är utan sammanhang är ett slöseri med människors liv. Det ligger på oss att skapa framtidstro, gemensamt.

Anna Norling

Ledarskribent, Arbetarbladet, Gävle