Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver mer feminism

I går var det Internationella Kvinnodagen. Det syntes framför allt på DD:s kultursidor. Yvonne Gröning skrev insiktsfullt om Maria Sveland. Anne-Charlotte Leffler och Kerstin Hesselgren. Alla tre mycket starka kvinnor verksamma i olika tidsepoker. Maria Sveland står idag på barrikaderna och slåss mot kvinnohat och antifeminism. Det behövs en ny frihetskamp. När jag läste att det var tillåtet med våldtäkt inom äktenskapet ända in på 1960-talet i Sverige gick det iskalla rysningar genom kroppen. Den fria aborten i Sverige infördes inte förrän 1975.
Det skapar nödvändiga perspektiv när vi diskuterar både den svenska jämställdheten och den mycket utsatta situationen för kvinnor i andra delar av världen, där både våldtäkter och förbud mot aborter förekommer.

Kampen för kvinnors rättigheter har egentligen bara börjat. Vi får tacka det radikala 1960- och 70-talet som på allvar fick fart på jämställdhetsarbetet i Sverige. Nu mobiliseras starka motkrafter på alla områden. Rekylen är omfattande, inte minst när det gäller kvinnors möjligheter att ta plats i offentligheten. Häromveckan såg jag ett nyhetsinslag i TV om en ny grupp abortmotståndare som sysslade med ren hetspropaganda.
Det nuvarande kvinnohatet har sylvassa vanor som sträcker sig långt bakåt i historien. ”Hotet om våldtäkt är ett sätt att säga att man inte anser att kvinnor är värdiga motståndare.” Det påpekar Lisa Bjurwald i gårdagens upplaga SvD.

Hon är aktuell med boken Skrivbordskrigarna. Hon påpekar mycket riktigt att kvinnohatet är centralt för extremhögern. Massmördaren Anders Behring Breivik är framför allt antifeminist. Det är politiskt korrekt på sajter som Avpixlat och i andra extrema nätvarianter att hata kvinnor. Det är simpelt och lågt men har också; som sagt, historiska anor.
Dåtidens stora manliga intellektuella rivaler, Verner von Heidenstam och August Strindberg, kunde förenas i föraktet mot den kvinnliga dramatikern Anne-Charlotte Leffler. Heidenstam roade sig med att skicka en pornografisk teckning till August Strindberg med texten: ”Fru Edgren i drömmen våldtagen af en grof, djefla man.”

När Feministiskt Intiativ bildades fick partiets representanter utstå både spott och spe i traditionella medier. Det finns också en mycket besk eftersmak i kvällstidningarnas tabloider efter Uppdrag Gransknings reportage om kvinnohatet tidigare i år. Cyniska rubriker med tydliga sexanspelningar var ett av de mer nedslående resultaten.
Varför denna ständiga fixering av kvinnokroppen? Antingen helt utseendefixerad och avklädd eller dold bakom tygsjok och slöja. Kvinnoförtrycket tar sig olika uttryck i vitt skilda kulturer. När skall män och kvinnor bli fria tillsammans och framför allt betraktas som människor med lika värde?

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se

JA! Lars Ingvar Erikssons reportageserie om Leksands IF i Dala-Demokraten.
NEJ! Leksands kommun som under de senaste åren bland annat lagt ned konstmuseet.