Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi borde inte ha tagit över Brunnsvik”

ABF Nordöstra Stor-Stockholm tog 2009 över Brunnsviks folkhögskola. Sedan dess har det varit mycket bråk och stora förluster ända tills skolan stängde och flyttade till Borlänge i våras.
Nu säger, ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin, att de inte borde ha tagit över Brunnsvik.
– Sett i efterhand så borde vi kanske inte ha klivit in, säger Gunnar Sahlin.

I ABF Nordöstras sfär ingår Brunnsviks folkhögskola, Stiftelsen Väddö och Södertörns folkhögskola, naturbruksgymnasiet Säbyholm, bemannings- och utbildbingsföretaget Verab samt managementbolaget ABF Utveckling.
De sammanlagda förlusterna i fjol var 6,6 miljoner, men Gunnar Sahlin är trots det optimistisk och menar att de nu är på rätt väg.
– Vi har väldigt bra med elever nu inför hösten och har också minskat kostnaderna för lokaler och personal ordentligt.

Långt tidigare gick det mycket bra och Gunnar Sahlin var med även då eftersom han satt i ABF Nordöstras styrelse i många år innan han blev ordförande 2011. Under åren 2002 – 2007 var de samlade vinsterna för ABF Nordöstra, Väddö och Södertörn hela 30 miljoner kronor. 2008 blev det plötsligt förlust med 4,5 miljoner, mest beroende på att det statliga stödet till arbetsmarknadsutbildningar (SAGA) upphörde. I det läget satsade de på att ta över både Brunnsvik och Säbyholm, vilket skedde 2009.

Hade det inte då varit klokt att stanna upp och åtgärda förlusten innan ni kastade er huvudstupa in i äventyren med Brunnsvik och Säbyholm?
– Sett i efterhand så var det inte några bra insatser och det får vi erkänna, säger Gunnar Sahlin.
Konsekvensen av övertagandet av Brunnsvik och Säbyholm blev ekonomisk katastrof. Under åren 2009 – 2012 var sfärens samlade förluster 23,6 miljoner. De senaste åren har de överlevt endast genom att belåna de två fastigheter som finns inom sfären och att låna pengar mellan verksamheterna. I våras lämnade ABF centralt en checkkredit på 5 miljoner när betalningssvårigheterna blev akuta.

Ni blev ju varnade redan innan av professionella ekonomer och fastighetsexperter att det skulle vara ekonomiskt vansinne att ta över Brunnsvik och Säbyholm. Idag ser vi att de fick rätt. Varför lyssnade ni inte till expertisen?
– Jag kan säga att i styrelsen som jag då var med i - det är klart att vi fick viss information om alltihopa. Och sett i efterhand så borde vi kanske inte ha klivit in, säger Gunnar Sahlin.

Resultatet för Brunnsvik var i fjol + 3,1 miljoner, vilket mest berodde på att de kraftigt reducerat personalkostnaderna. I hela sfären minskade antalet anställda med cirka 30 personer under 2012.
Det står alltså klart att ABF Nordöstras ledning och styrelse tog över Brunnsvik och Säbyholm, trots att de blivit varnade av experter att det skulle leda till ekonomisk ruin. Konsekvenserna blev förödande. Det är beslut som kört ekonomin i botten, beslut som kostat många anställda jobben och beslut som lett till stora konflikter med kursdeltagare.

Är det inte dags att börja titta på vilka som ska sitta i styrelsen och ledningen och att byta ut folk?
– Det har jag i dagsläget ingen kommentar till, säger Gunnar Sahlin.

Svante Isaksson

Fotnot: I sifforna ingår inte ABF Utveckling AB på grund av att de ännu inte lämnat in en godkänd årsredovisning för 2012 till Bolagsverket.