Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får inte in några nya uppgifter över huvud taget"


Klockan 06.36 för exakt sex år sedan kom larm om en brand i en lägenhet i huset Axel Johnsons väg 96. I den brinnande lägenheten hittades 31-åriga Pernilla Theorin mördad. Tre personer har varit häktade, misstänkta för mordet. DNA-spår finns.

Ändå läggs nu utredningen ner. 
– Det finns inget att jobba med. Vi får inga nya uppgifter alls. Jag har länge tänkt lägga ner men överlåter det åt nya avdelningen, säger spaningsledaren Stefan Eriksson till DD.

31-åriga Pernilla Theorin deltog 12 augusti 2004 i en kamrats möhippa. Det anses fastslaget att hon befann sig på Star hotel när nattklubben stängde 02.00. Sannolikt var det också hon som sågs utanför huset Malmgatan 2 omkring klockan tre på natten. Troligen har 31-åringen sedan gått hemåt längs Malmgatan, passerat Marcustorget och korsat Cornelius- och Myrgatorna.
En man har berättat att han i det området tilltalats av en kvinna som ofredats av "en flåsare" och följt henne till en port i huset där Pernilla bodde. Det var inte hennes port men det går att ta sig mellan uppgångarna inne i huset. Då ingen annan gett sig till känna finns starka skäl att tro att det var Pernilla Theorin.

Häktade

I oktober 2004 häktades en då 25-årig man misstänkt för mordet. Han hade bevisligen varit i trappuppgången nar branden började. Han nekade och släpptes i brist på bevis. I januari satt en bekant till offrets häktade en vecka men släpptes. Några veckor senare greps en 32-årig ortsbo vars DNA-hittats i mordlägenheten. Han hade tidigare förnekat att han varit där.
Bevisen band honom till platsen men inte till mordet och han frigavs även han i brist på bevis. I juli 2008 greps mannen för ett våldtäktsförsök i Skövde och dömdes till fängelse i ett år och fyra månader.

Granskas

Bland utredarna förvånas man över tystnaden kring Pernilla-mordet. Uppslagen är så få att utredningen formellt bör läggas ner. Det innebär att den inte får bearbetas förrän nya omständigheter aktualiserar den ingen. Stefan Eriksson har dock dröjt med beslutet i väntan på att den nya grupp som populärt kallas "Länsmordkommissionen" ska börja sitt arbete - och fatta beslutet.
– Vi har inte fått några fall alls än. Vi ska givetvis med nya ögon titta också på Pernilla-fallet. Sen kanske det leder till att vi lägger ner det, säger Mats Nygårds, chef för den nya gruppen.

GUBB JAN STIGSON