Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi får studiebesök från hela landet"

Borlänge kommuns Ta till vara-verksamhet får nu studiebesök från hela landet, berättar Sven Sandström, verksamhetsledare.

Det är tack vare en artikel i branschorganisationen Avfall Sverige som Ta-till-vara nu uppmärksammas.

Det är verksamhetens koncept och bredd som gör det, menar Sven Sandström.

– Vi har tänkt till om det vi gör.

Ta-till-vara-butiken med verkstad hör till Borlänge kommuns arbetsmarknadsenhet. 140 personer har sysselsättning där, mer eller mindre tillfällig.

Ett fyrtiotal ingår i kommunens integrationsarbete och kombinerar arbetet med studier i svenska.

I ett samarbete med Borlänge energi är fyra av de sysselsatta placerade på Fågelmyran där de hjälper allmänheten att sortera avfall. Om saker är användbara frågar de om de får ta hand om dem, samlar ihop dem och transporterar till verkstaden och butiken i Åselby.

Där fixar och reparerar personalen möbler, datorer, cyklar med mera i verkstaden som har flera olika avdelningar. Därefter säljs grejerna i den rymliga butiken.

– Våra varor står i butiken max tre dagar. Men vi räknar inte så mycket på kronor och ören utan antalet inslag i kassan, säger Sven Sandström.

Det kommer in en stor mängd prylar. Allt säljs inte. En hel del skänks bland annat till Emmaus, Ria-stugan och till andra kommuner.

– Vi har sett till att skolor har skidor och skridskor att låna ut till barn som saknar det. Det finns många fattiga barn och invandrarbarn som inte har. Emmaus får kläder av oss och vi spar barnkläder, barnvagnar, leksaker och barnsängar till Kvinnojouren. Ensamma flyktingbarn får möblemang och kökspaket när de flyttar till eget boende.

Borlänge kommun ligger högt på listan över landets bästa miljökommuner, uppger organisationen Avfall Sverige.