Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har aldrig stängt dem ute”

För en vecka sedan valde backhopparna Alexander Mitz och Elina Knutsson att lägga av och kritiserade organisationen runt backhoppningen.
– Vi har aldrig någonsin sagt att de inte får vara med. De har ställt sig bredvid, säger Anders Lind, grenansvarig.

Om cirka ett och ett halvt år invigs skid-VM i Falun. Som det ser ut i dagsläget blir det endast en svensk deltagare i backhoppningstävlingarna på Lugnet.
Förra veckan gick backhopparna Alexander Mitz och Elina Knutsson, båda fostrade i Holmens IF, ut och riktade skarp kritik mot organisationen runt backhoppningen i skidförbundet.
– Det är jättetråkigt att de har tappat sugen eller om de är irriterade över hur vi har hanterat allt. Men vi kunde inte göra på något annat sätt, säger Anders Lind, grenansvarig för backhoppningen på skidförbundet.

Den förre landslagschefen Kjetil Brandbråten tvingades i mars att lämna sitt uppdrag av ekonomiska skäl – och ersattes i september av landsmannen Trond Jöran Pedersen.
Kjetil Brandbråten hade ett fyraårskontrakt över VM i Falun, men sades upp på grund av ekonomiska skäl.
Sex veckor senare fick grenrådet besked från skidförbundet som fortsätter att ge stöd, men tar pengar från annat håll, enligt Anders Lind. Men då hade Kjetil Brandbråten redan fått ett nytt jobb.

Enligt Alexander och Elina sparkades Kjetil på grund av samarbets­svårigheter med andre­tränaren?
– De säger att det var så. Vi tog hänsyn till ekonomin och grundade inte vårt beslut på deras relation.

Den sista juni skulle den nye landslagschefen ha varit klar – men presenterades först i september.

Varför?
– Hopparna var inbjudna att träffa tränaren i maj. Vi bad om att de skulle komma och han ville träffa dem. Men de vägrade att svara på informationen och dök aldrig upp, säger Anders Lind.

Anders Lind poängterar att det inte varit några ”hard feelings” från grenrådets håll.
– Vi har hela tiden haft en öppen hand och de är alltid välkomna tillbaka. Om två veckor är det SM på plast och de är välkomna precis som alla andra. Vi har aldrig någonsin sagt att de inte får vara med.
– Vi har aldrig stängt dem ute. De har valt att ställa sig bredvid och har hela tiden haft kontaktnät inåt, säger Anders Lind.

Marcus Simm/DT