Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har haft en tung arbetsmiljö”

Längre arbetstid med mycket nattarbete är orsaker till att sköterskor säger upp sig.
– Vi har haft en tung arbetsmiljö, säger Maria Kähler.

Hon är fackligt ombud för Vårdförbundet på akutkliniken.
Majoriteten av sjuksköterskorna på kliniken har arbetsrotation där de varvar dag- och nattjänst.
– Det är nätterna som många vill bort ifrån. Kolleger har studerat och fått andra tjänster. Man söker till dagtid, säger Maria Kähler.

Patientbesöken ökar med 4-5 procent om året. Människor söker i högre grad upp akuten direkt istället för att gå till vårdcentralen.
Samtidigt anställs många nyexaminerade sjuksköterskor utan yrkeserfarenhet på akutkliniken.
– Förut fanns krav på lite erfarenhet innan man börjar på akuten. Så var systemet tidigare. Men det har svängt. När det är personalbrist fyller man på med nyexaminerade. Alltför stor procent av gruppen blir för unga. Det blir svårt för de nyexaminerade. De erfarna och trygga har sagt upp sig, säger Kerstin Erlandsson, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.
Det här är en orsak till att semestervikarier slutade i våras efter uppsägningstiden på en månad.
– Det blir för tufft för dem, säger Maria Kähler.

Vårdförbundet vill ha tillbaka det avtal om arbetstidsförkortning för akutens personal som landstinget sagt upp. Förlängningen av arbetstiden är från 35 timmar till 36,20.
– Det ser vi jätteallvarligt på. De som är äldre och erfarna tycker det är drygt att bara jobba kvällar och nätter. Sämre villkor gör att ännu fler säger upp sig, säger Kerstin Erlandsson.

Rekryteringen blir allt svårare.
– I takt med att vi rekryterat så har vi tappat i andra änden och fått börja om från början. Det är en sköterskebrist, säger Maria Kähler.
Hon tror att bättre arbetstider och högre löner skulle locka fler.
– Landstinget säger att man gör en lönesatsning men vi är ändå inte ifatt andra landsting. Det är ingen egentlig lönespridning. Man måste satsa på de som varit färdiga ett tag, säger hon.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se