Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har haft lite tur”

Sommaren har vädermässigt varit över förväntan för många semesterfirare. Några som dock inte hurrat över torkan som semestervädret gett är bönderna. Men bröderna Gustafsson på Malingsbo gård säger sig ha haft tur, och för deras del ser det hittills riktigt bra ut.

Bristen på nederbörd har oroat många bönder runt om i länet, men de senaste dagarnas regnskurar har förhoppningsvis bättrat på oddsen för en bra andra skörd. Bröderna Magnus och Lars Gustafsson däremot, de har haft en tursam sommar tack vare lokala regnskurar över Malingsbo.
– Det har gått riktigt bra för oss. Vi fick 20 millimeter regn i torsdags så då blir det blött på djupet, det är värdefullt för oss, säger Lars.
– Vi har haft lite tur och fått några kraftiga skurar, sådant där kan ju skilja sig på bara några kilometer, lägger Magnus till.

Lars började som lantbrukare 1990, då utanför Hedemora. Men 2003 köpte han och brodern Magnus Malingsbo Gård och har sedan dess haft mjölkkor och odlat spannmål för eget bruk.
– Vi både krossar och lagrar vårt foderkorn här på gården, berättar Lars.

Bröderna odlar sexradigt korn och vall.
– Vi tar tre skördar med vall och vi blev klara med den andra i dag, berättar Lars på söndagseftermiddagen.

Den sista skörden kommer de att ta i månadsskiftet september–oktober.
– Det gäller att det då är hyfsat varmt så det torkar ordentligt, säger Lars och förklarar att man som bonde ständigt är beroende av vädret.

Att vara lantbrukare är inte bara ett heltidsjobb, det är ett alla-dagar-i-veckanjobb. De 50 mjölkkorna ska mjölkas två gånger om dagen, varje dag. Det blir ungefär 1 000 liter mjölk per dag, det är ungefär 300 till 400 ton om året.
– Det är ju roligt, men nu får vi lite för lite betalt och tyvärr har ju EU-bidrag blivit en viktig inkomst, säger Lars som tycker att man som lantbrukare i Sverige i dag blir alltför beroende av bidragen.

Magnus tror att problemet till viss del är politiskt, mat ska vara billig och importen konkurrerar. Brodern Lars håller med.
– Jag tror dock att konsumenterna är beredda att betala ett högre pris för mjölken, säger Lars.

Mjölkpriset har inte stigit särskilt mycket under de senaste åren, medan kostnader som diesel till traktorerna och kraftfoder till djuren ökat i pris.
– Så det är ju ändå tur att EU-bidragen finns, annars skulle det inte gå att ha lantbruk, säger Magnus.

Tidigare levererade de sin mjölk till Milko men nu hör de till Arla, och mjölken från de svart-vita kossorna i Malingsbo hamnar till slut på ett mejeri i Kallhäll utanför Stockholm. Men helst skulle de se att mjölken stannade lokalt, till exempel på Coop-ägda Grådö mejeri utanför Hedemora.
– Men vi får inte leverera dit, vi är för små säger de, fast vi är så nära, säger Lars.

Att vara lantbrukare innebär mycket jobb och arbetspasset startar redan fyra på morgonen.
– Men det bästa är ju djuren, säger de båda.

Beatrice Åström/DT