Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har hamnat som gisslan mitt i dramat"


Kommunen och stiftelsen Stora Kopparberget är oense om vem som ska betala ombyggnaden av Dammvägen.
Nu reagerar de boende i Krondiket genom att organisera sig.

Dammvägen måste lagas och inga bussar går så länge vägen är stängd. Vägen måste byggas om och vem som ska stå för notan är oklart.
Det har skickats ut information till alla boende i området ochen skrivelseskaskickas till kommunledningen och till stiftelsen Stora Kopparberget. Man vill ha en snabb lösning i frågan så attman inte bara tvingas passivt vänta och ha alla olägenheterna utan att något händer för att de inte kommer överens.

Enda vägen


Enligt en boende i området som pratat med en mäklare kan man räkna med att varje fastighet generellt sett sjunker i pris med 200000 kronor om problemet inte åtgärdas.

Ge bort ansvaret

Källor till DD säger att kommunen har känt till resultatet på undersökningen av dammen sedan i maj utan att göra något åt saken.
Stiftelsen Stora Kopparberget vill att kommunen ska ta över ansvaret för både vägen, dammen och vattenreglering om trafiken ska fortsätta gå där.
Boendeupplever det som att stiftelsen Stora Kopparberget använder det som taktik att ge kommunen det här ultimatumet för att slippa ta hand om nuvarande och framtida kostnader och ansvar för dammkonstruktionen och vattenregleringen.
Men Gunnar Sköndahl, vd för stiftelsen Stora Kopparberget, menar att det har diskuterats till och från i många år om vem som ska ansvara för området.
- Det kan vara en lösning att kommunen tar över. Vi har diskuterat det. Men det är inte vad det handlar om, det är en säkerhetsfråga. Om våra experter bedömmer att det inte inte är bra så måste vi ta hänsyn till det, säger han.

Ny väg dröjer

Att Stora Kopparberget som äger dammen och marken och kommunen inte kommer överens kan leda till att frågan fördröjs ytterligare.
DD kunde i går rapportera att kommunen kan bli tvungen att bygga en alternativ väg om Dammvägen inte kan öppnas igen. Det kan dock dröja flera år. Var den alternativa vägen ska gå är oklart då nästan allt mark runt Krondiket har världsarvsstatus.JENNY RINGSTRÖM
023- 475 64
jenny.ringstrom@daladem.se