Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har inte råd att stänga dörren

Det finns en utmaning som de allra flesta politiker i alla partier brottas med. Den demografiska utvecklingen. Det faktum att svenskarna blir ett allt äldre folk.

I grunden är detta något positivt. De senaste seklernas allt jämlikare samhälle har lett till ett rikare land där arbetsmiljön förbättrats och sjukvården blivit allt bättre, något som i sin tur har lett till att människor lever längre. Men ekvationen en allt större del av befolkningen över pensionsåldern och en allt mindre del av befolkningen i arbetsför ålder går inte ihop.

Allt färre ska försörja allt fler. År 2060 beräknas var fjärde invånare i Sverige vara över 65 år, och över en miljon vara över 80 år.

Sverige är inget exceptionellt land i den här bemärkelsen. I hela den utvecklade världen, Kina och Indien inräknade, ökar medellivslängden samtidigt som allt färre barn föds. Sverige har till och med ett högre födelsetal per kvinna än många andra länder i EU, något som beror på en väl utbyggd barnomsorg och föräldraförsäkring.

Trots detta räcker inte födelsetalen för att i framtiden upprätthålla försörjningen av alla äldre. Ekvationen måste lösas. Vi måste ha en tillräckligt stor arbetsför befolkning för att hålla samhället i gång. Det finns ett svar på detta. Invandring.

Det kan till och med vara en smartare, i alla fall snabbare, lösning än ett högre födelsetal. För från ett barns födelse beräknas det ta i snitt 20-25 år innan barnet bidrar till försörjningen i samhället. Beroende på hur snabbt en invandrare kan bidra till samhällets försörjning är hen en ekonomisk vinstaffär.

Men, kan vi räkna på människor så här? Nej, inte på människor. Men på samhällsekonomi.

Sverigedemokraterna talar om en massinvandring som hotar den svenska välfärden. Den ska tydligen kosta allt från 100 miljarder kronor till flera hundra miljarder kronor. Det beror lite på vem man frågar och hur och när. Uträkningar som lämnar mycket i övrigt att önska.

Nej, vi kan inte tala om en massinvandring till Sverige. Nettoinvandringen var under förra året 65 000 personer, de allra flesta var svenskar som flyttade tillbaka från andra länder. Att det just nu kommer många människor från Syrien och Somalia beror på väpnade konflikter. Vår dörr måste stå vidöppen för dessa människor.

Sverige har alltid varit ett land med stor invandring. Ända sedan slutet av 1930-talet har Sverige, med undantag för några år i början på 1970-talet, haft ett invandringsöverskott, alltså fler som flyttar in till Sverige än ut från landet. Det här är något som har berikat Sverige, inte bara ekonomiskt, utan även innehållsmässigt.

Vi har blivit ett rikare folk, på alla sätt. Runt över hela vår jord rör sig människor, på grund av konflikter, ekonomisk utsatthet, kärlek eller en önskan att se sig om i världen. Det blir allt vanligare att en människa inte lever hela eller ens huvuddelen av sitt liv inom en nations gränser. Det här är något bra. Vi är ett folk, vi kan lära av varandra. Vi blir rikare tillsammans. På alla sätt.

Sverige har alltså ett invandringsöverskott, vilket i sin tur är ett samhällsekonomiskt måste för framtiden, vad än Sverigedemokrater påstår. Vi ska inte motivera invandring av ekonomiska skäl. Men vi bör inte heller låta felaktiga påståenden stå oemotsagda.

I Sverige har vi dock alldeles för stora problem med integration av människor som kommer från andra länder. Det är något som måste åtgärdas. Vi kan inte tillåta diskriminering på arbetsmarknaden, segregation i boendet och otillräckliga utbildningsinsatser. Det har vi inte råd med, vare sig ekonomiskt eller i förspillda livschanser. Inte heller om vi ska kunna fortsätta ha ett drägligt samhälle när allt fler blir allt äldre

En lösning skulle såklart vara att säkerställa att svenskarna lever fullt friska och arbetsföra, ända tills den dag de dör hastigt till låg kostnad. Ättestupa kanske skulle vara en idé att återlansera. Fast nja. Kanske inte ändå.

Vill vi ha ett fortsatt rikt samhälle på alla sätt krävs tillskott utifrån. Stäng inte dörren. Öppna den.