Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har inte resurseratt möta deras behov”

Karl Annerberg tillträdde som ny chef på Älvan i höstas. Beslutet om om-placeringarna av fyra pojkar har tagits under hans tid där.

– Vi gjorde bedömningen att de hade behov som vi inte kunde tillgodose, säger han.

SÄTER
Men det är socialtjänsten som styr var pojkarna placerats, understryker han.
– Vi faller under socialtjänstlagen. Det är ingen unik åtgärd att omplaceringar till andra HVB-hem förekommer, säger han.
Om den kritik som framförts, bland annat att pojkarna omplacerats för att splittra en grupp, säger Karl Annerberg:
– Jag kan förstå att den versionen finns. Men det beror på vem man pratar med. Av sekretssskäl kan jag inte gå in på några detaljer. Men boendet Älvan har inte den kompetens och de resurser att möta det vårdbehov som de här ungdomarna har.

Om situationen då personalen slog larm med polis-insats som följd kommenterar han:
– Ungdomarna här har varit med om väldigt traumatiska situationer. Vi har ett trygghetslarm för att påkalla hjälp om en personal känner sig utsatt eller hotad. I det ögonblicket gör personalen bedämningen att situationen håller på att glida en ur händerna. Sen behöver inte ungdomarna ha avsett det som hot, säger Karl Annerberg.
Ungdomarna är placerade på de nya HVB-hemmen tills de fyller 18 år. Inför 18-årsdagen görs en bedömning av socialtjänsten om de ska återvända till Säters kommuns 18 plus-verksamhet.
– Vi valde en lösning som vi trodde på i samarbete med socialtjänsten. Det handlade också om att få det att fungera på boendet. Jag kan förstå att andra tycker att vi kunde gjort på ett annat sätt, och att gode män tycker att vi inte kommunicerat med dem. Till varje situation finns säkert alternativa lösningar, säger Karl Annerberg.

Sylvia Kjellberg