Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi har redan kramp och ont i magen”

– Vi har redan kramp och ont i maten, säger Janina Korpe och Åsa Lindström. Och Madeleine Pekkarinen och övriga runt bordet håller med. Tio personer har samlats som berörs på olika sätt om förslaget går igenom att banta nattpatrullen i centrala Faluområdet.

I området ingår även Aspeboda, Sundborn, Hosjö, Bojsenburg, Britsarvet, Herrhagen. Här ska patrullen banta från två i bilarna nattetid till en. I två av de fyra bilarna som hör till området.

De räknar med att de gör i snitt 40-50 planerade besök per bil nattetid i dag och att det kan vara uppemot tio akuta besök via larm per natt och bil. Och 14-15 personer de besöker i området behöver hjälp att lägga sig varje natt när hemtjänstens dagpersonal gått hem.
– Det tar tid. Och vissa äldre har en fast tid då vi helst ska komma, säger Madeleine Pekkarinen.
De möter många svårt sjuka personer. Gamla som tidigare skulle ha varit inlagda på lasarett bor nu hemma med hjälp av hemsjukvård och hemtjänst med nattpatrullen nattetid för att skapa en trygghet i för gamla som bor kvar hemma.
– Jag skulle inte vilja vara gammal i det här området om förslaget går igenom, säger Kristina Morén
– Öppna servicehusen. Där kan de gamla få trygghet även nattetid, säger flera.
– Vi har tiotimmarspass. Det är ett ständigt surr och snurr. Ibland vet man knappt var man varit, Man blir mentalt slut. Det är en stor omställning att jobba natt, säger Madeleine Pekkarinen.

De kan möta gamla i dåligt skick som ramlat utan att nå larmet.
– Hur länge ska de vänta innan de får hjälp.
Bilar med två personer kan tycka ut om bilar med en ensam person behöver hjälp, anser omvårdnadsnämnden som beräknas spara 2,1 miljoner av totalt 15 som minuset ligger på om förslaget går igenom.
Det kommer inte att fungera att åka ensam i bilarna, säger gruppen runt bordet.
– Politiker och ni andra som bestämmer. Följ med oss ut. Det räcker inte med en natt. Och det blir ”kunderna” som drabbas, säger Kristina Morén om personerna de besöker nattetid.
En risk- och konsekvensanalys har gjorts men fack och arbetsgivare är inte överens.
– Vi bedömer risken högre, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal i Falun.
V och C reserverade sig i nämnden.Gunilla Barkar (C) som följt med en patrullbil uppmanade övriga att följa med ut.
– De är dom vi besöker som blir lidande och får vänta när vår arbetsbelastning ökar, säger Madeleine Pekkarinen.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se