Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi kan inte ha tålamod längre”

Sedan Dalkurd bildades 2004 har klubben utvecklats rekordsnabbt.
Men förutsättningarna har varit allt annat än goda, enligt ordförande Ramazan Kizil.
En flytt till Knivsta diskuteras, samtidigt som han riktar skarp kritik mot Borlänge kommun:
– Vi letar alternativ. Inte för att vi vill, utan för att vi tvingas till det.

Det blev inget spel i Superettan för Dalkurd 2014. Men ordförande Ramazan Kizil, som är en av föreningens grundare, säger att han inte ser det som en förlust.
– Nej, inte när vi gjort allt vi kan. Och vi ger inte upp. Vi kommer att jobba hårdare, göra saker ännu bättre, lovar han.

Ramazan Kizil är vald till ordförande på ytterligare ett år, men har sagt att han skulle sluta om inte Dalkurd nådde Superettan 2014.
Han känner att hans svenska inte är tillräckligt bra för posten, och har fört fram önskemål till val­beredningen och styrelsen om att vara kvar i någon annan roll i stället.
– Jag känner att jag inte räcker till. Men hittills har inte valberedningen hittat någon som kan göra jobbet bättre, förklarar han.
Beslutet är dock inte hugget i sten.
Ett samtal med spelartruppen, och framför allt de vars kontrakt går ut (Brwa Nouri, Jesper Medén, Peshraw Azizi, Rebin Sulaka, Linus Bolin, Alexander Ekblad), kan förändra saken:
– Om vi kan behålla truppen som spelade i år och sätter målet att vinna serien, då kan jag tänka mig att fortsätta.

Nästa år firar Dalkurd tio-årsjubileum, och under dessa år har föreningen utvecklats oerhört, både med de sportsliga och sociala bitarna. Det sistnämnda ligger Kizil varmast om hjärtat:
– När man stöttar ungdomar som behöver hjälp, utvecklar dem till bättre människor, då känns det som om hela världen är min! Jag är själv uppvuxen i svårigheter, och jag får min styrka därifrån. Det finns inga gränser för vad jag gör för ungdomarna, jag kan dem ge all min tid!

Med tanke på hur mycket Dalkurd gör för Borlänges ungdomar, tycker Ramazan Kizil att de borde få mer stöd från kommunen.
Då hade föreningen kunnat uträtta ännu mer, menar han.
– Många förstår inte vilka svårigheter vi har. Vi har inget förråd, inget kontor, inget klubbhus och får inte marknadsföra oss på Vallen! Hur ska det fungera med 200–250 aktiva medlemmar? Vi blir inte behandlade som kommunens andra klubbar, och det är en j*vla känsla att känna att vi inte tillhör Borlänge!
Dalkurd, som flera gånger talat om att flytta verksamheten, har nu fått ett erbjudande från Knivsta, som skulle bygga en helt ny anläggning om de kom dit.
– Men det skulle bli svårt att flytta. Vi bildades här, för ungdomarnas skull. Nu letar vi alternativ. Inte för att vi vill, utan för att vi tvingas till det. Vi kan inte ha mer tålamod, kan inte låta kommunen leka med oss.

Ola Brossberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att de hittat en plats där Dalkurd skulle kunna ha sitt klubbhus (inte långt från där Forssa har sitt) och trodde att de var klara att gå vidare, liksom med frågan om ett kontor och reklamplats på Domnarsvallen.
– Jag är lite förvånad över utspelen, när vi är så nära. Jag trodde att vi löst frågorna, säger Brossberg.

Louise Sundström/DT