Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

" Vi kommer att begära att få skjuta fler vargar"

Styrelsen för Jägareförbundet Dalarna rekommenderar ingen bojkott av kommande vargjakt.
Man är ändå djupt rasande till flera delar i Naturvårdsverkets beslut om att bara sex vargar får skjutas i Dalarna
Beslutet anser man till och med är förödande och minskar acceptansen för vargen som art.

– Vi har överklagat beslutet och vi kommer att ta fram mer fakta om bland annat fler revir och med det bakom oss begära att fler vargar får skjutas även nästa år, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.
Han har full förståelse för den frustration som finns bland länets jägare. Även om förbundsstyrelsen varit helt överens om att inte bojkotta vargjakten, menar han att det är upp till varje jägare att bestämma om man vill gå ut på jakt eller stanna hemma i protest.
För Jägareförbundet kom beskedet om att bara sex vargar ska få skjutas i länet som en kalldusch. Man var helt säkra på att det skulle bli fler än vid årets vargjakt.
– Vi kommer att fortsätta att kräva att man tar fram en förvaltningsplan och minskar koncentrationen som i stort sett gjort det omöjligt att jaga här i länet, säger Thomas Björklund.
Han är helt säker på att om man fick den spridning av vargreviren som man satt upp som mål med två i varje län, så skulle acceptansen öka och problemet i stort vara löst.
– Länet är i dag med säkerhet berörd av minst 130 vargar och också drygt hälften av landets hitintills kvalitetssäkrade och troliga föryngringar, säger Thomas Björklund.
I helgen beslutade även jägarna i Äppelbo att man i protest ska delta i vargjakten.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se