Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi kommer att gå till botten med detta”

Nu polisanmäler föräldrar på Guldstigens förskola kommunen. De allra senaste proven som togs i förskolans ventilationssystem visade både kraftig mögel- och bakteriepåväxt.

- Det hela är fruktansvärt. Barn har fått astma- och allergichocker utan att kommunen agerat. Vi krävde tidigt att barnen skulle evakueras - gärna till ett tält - under tiden kommunen fortsatte undersöka inomhusmiljön, säger Stefan Lysén, en av föräldrarna.
Redan i maj höll 16-17 familjer sina barn hemma på grund av symtom som svullnader, rinnande ögon, eksem som krävde kortisonsalva, barn som regelbundet blödde näsblod och barn som hade svårt att andas genom nästan. När barnen var hemma minskade eller avtog symptomen helt.

Många haft problem

De luftprover som togs visade inte något anmärkningsvärt. Men när en enkätundersökning av företagshälsan Previa visade att så många haft problem med inomhusmiljön krävde Previa nya prov.
Och proverna på själva ventilationsanläggningen visade helt andra resultat.
I tisdags träffades ett 30-tal föräldrar för att förbereda mötet med skolchefen Jonatan Block, förskolechefen Jan-Erik Andrén och medicinsk expertis från Previa.
- Vi diskuterade hur vi ska gå vidare.
Ett resultat är att kommunen polisanmäls för arbetsmiljöbrott. Föräldrar kommer också att kontakta skolinspektionen.

Vill ha svar

Föräldrarna vill också ha svar på en rad frågor som rutiner för skötsel och drift av ventilationssystem.
Stefan Lysén har arbetat med inomhusluft i många år och även som bgesiktningsman. Han frågade redan tidigare om kommunen undersökt ventilationssystemet. När DD frågade Jan Hedman på Kommunfastigheter om detta försäkrade han att luftproverna som tagits skulle ha visat om det varit några sådana problem. Nu är han tveksam.
- Det borde ju vara så. Men jag vet inte vad jag tro längre och vilka prover man lita på. Men det här är väldigt komplexa frågor och det är skolan som ansvarar för arbetsmiljön.

Välkomnar anmälan

Jonatan Block, skolchef, välkomnar polisanmälan från föräldrarna.
- Det är väldigt beklagligt att barn drabbats på detta sätt. Men det är bra att en yttre instans gör en granskning. Vi måste få svar på om vi kunde ha agerat annorlunda för att förhindra detta.

Föräldrarna krävde tidigt att barnen skulle evakueras, gärna till ett tält på förskolans gård?
- Det är svårt att säga om vi gjort rätt eller fel. Men vi måste lära oss något av detta.
Just nu är förskolans barn evakuerade till Gruvrisskolans salar för bild, bibliotek och hemkunskapsundervisning. Det fungerar någon vecka till, sedan behöver eleverna lokalerna, säger Jan-Erik Andrén, förskolechef.
- Men innan förskolebarnen återvänder till Guldstigen ska odlingar och prover visa att det inte finns några problem kvar i inomhusmiljön.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se