Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi kommer inte att lugna ner oss”

Hästarnas skador kan ha uppkommit på naturlig väg – detta påstår legitimerade veterinärer i dagens DD. Men Nathalie Aronsson, verksamhetsansvarig för djurhemmet Maskrosen, är ytterst tveksam till detta.

– Det här säger de bara för att lugna folkmassan, säger Nathalie Aronsson.

I dag publicerar DD en debattartikel där legitimerade veterinärer hävdar att skadorna som tillfogats hästar runt om i Dalarna, uppkommit på ett naturligt vis och inte är resultatet av en människas dåd.

Såren som upptäckts i underlivet hos flera hästar, menar de legitimerade läkarna i debattartikeln, har med störst sannolikhet uppstått på naturlig väg. De menar att det nästintill skulle vara omöjlig som människa att tillfoga dem utan att själv bli skadad – eller rent av dödad.

Såren kan enligt veterinärerna ha uppstått av grenar som trängt in i slidan eller att ston på grund av klåda kliat sig våldsamt mot en boxvägg eller träd. Men uttalande gillas inte av alla.

Nathalie Aronsson är en av dem som driver djurhemmet Maskrosen och en av dem som samlat in över 1500 namnunderskrifter för att demonstrera mot den påstådda hästskäraren. Dessa underskrifter ska lämnas över till polischefen Mattias Skarp i början av augusti.

Veterinärernas uttalande gör Nathalie Aronsson upprörd. Men hon är fortsatt säker på sin sak.

– Vi kommer inte att lugna ner oss.

Men hon håller med om att sår i underlivet kan ha uppstå på naturlig väg.

– Det kan de absolut. Men de här är raka och fina snitt man hittat.

Tidigare i veckan mötte både Nathalie Aronsson och Kim Aronsson polischefen Mattias Skarp i Ludvika. Det var polisen som kallat till ett möte – ett möte där många lovord från polisen sida framfördes.

– De har lovat att de ska sätta in mer resurser. Men så säger han bara för att vi ska lugna ner oss.

DD har tidigare skrivit om möjligheten att såren kan ha uppstått på naturlig väg. Distriktsveterinären Frida Matsson nämnde då till tidningen att brott inte kunde uteslutas, men att alla sår inte heller betyder att någon skurit hästarna.

– Det är svårt att säga detta utan att förminska dem som blivit utsatta för skärattacker, men så fort det är en sårskada så är det inte nödvändigtvis en skärskada, förklarade Frida Matson som själv är hästägare.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se