Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi körde med öronproppar hela vägen hem”

Annons


Natten mot fredagen kom Markus Eriksson och Robin Brorsson hem efter en händelserik bilresa till Ukraina.
I tre veckor har de kört 700 mil i en gammal Opel Omega Limousine inom sju länder.
Starten i årets upplaga av ”Black sea run” startade i Oslo den 30 juli och slutmålet var staden Kazantip vid Svarta havet

- Det har varit helt otroligt roligt och händelserikt, säger Markus Eriksson.
Totalt var det 17 personer som drog iväg från Oslo i sevärda och lite udda bilar. Förutom limousinen från Äppelbo fanns bland annat en tre-hjulig bil och en Trabant med i karavanen som först styrde mot Stockholm för att ta färjan över till Estland. Därifrån åkte man genom Estland, Lettland Litauen och Polen ned mot Ukraina.
- Det är en engelsman som håller i de här resorna ,där en del handlar om att samla pengar till välgörenhet, berättar Markus Eriksson.

Skrotfärdig bil

De två resekompisarna hittat den nästan skrotfärdiga bilen på Blocket.
Några veckor innan avfärd var de upp till Skellefteå och hämtade den. Sedan satsade de mycket tid på att få ordning på bilen.
- Vi betalade 15 000 kronor för den, och det var nog ett överpris, konstaterar Robin Brorsson.
Men efter mycket svetsarbete och lite svart billack blänkte den som en stjärna när de åkte iväg till Oslo.

Stora fiskar

Under resan gång fick de vara med på många roliga och lärorika händelser. Helt klart väckte de stor uppmärksamhet när de körde fram i byar och städer.
- Vi stannade till i Tjernobyl och vi var mycket nära den utbrända reaktorn och tittade, de kändes lite märkligt att se de groteskt stora fiskarna simma omkring i bassängerna, tillägger Markus Eriksson.
Några problem att köra genom Estland, Lettland, Litauen och Polen var det inte. Men när de väl kommit in i Ukraina öppnade sig en ny värld och framför vägar som inte höll samma standard.
- Men det gick bra och vi kom fram till den stora festivalen i Kazantip, säger Robin Brorsson.

Avgassystemet

De berättar om en dramatisk händelse på festivalen där en person drunknade under ett skumparty.
- Det tog många timmar innan en ambulans kom och hämtade den döde, säger Markus Eriksson och Robin Brorsson.
Efter fyra dagar på festivalen var det dags att sikta mot Äppelbo igen. På vägen genom Ukraina tappade de plötsligt avgassystemet.
- Innan vi fick tag på öronproppar fick vi stoppa tidningspapper i öronen för att hålla oljudet borta, säger Markus Eriksson.
Lite trötta efter den långa bullriga bilturen kom de sedan hem under natten mot fredagen. Då kan man inte påstå att den svarta limousinen blänkte.
- Vi skulle väl kunna tänka oss att göra om den här resan, men man kör aldrig samma rutt, säger Markus Eriksson och Robin Brorsson.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se