Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi måste ha forwards som gör mål”

Totalt 15 gjorda mål på nio matcher. Mot AIK sköt Leksand 45 skott men gjorde bara två mål.

– Vi måste ha igång forwards som gör mål, det är inget att hymla om. I dag skapade vi chanserna, det gäller bara att få det att släppa offensivt, sade Leksandstränaren Andreas Appelgren.

Nej, Leksands hemmapublik får vänta på den första fullpoängaren i Tegera Arena. Trots bra spel och massor med skott lyckades Leksand bara göra två mål mot AIK som vann med 5-2.

Leksand var under många år en målmaskin i allsvenskan och gjorde under förra säsongen 3,4 mål i snitt per match. Efter nio omgångar i högsta serien är den siffran halverad och Appelgren säger att laget förberett sig på en annan roll i år, från spelförande till försvarande lag.

– Vi visste att vi skulle spela mer i förvarszon och vi vet att vi behöver en stabil defensiv för att vinna matcher i den här serien och det tycker jag att vi fått. Sedan trodde vi nog att det offensiva spelet från allsvenskan skulle följa med lite grann, att vi skulle göra fler mål än vad vi gjort, det är inget att sticka under stol med.

Vad är det som saknas för att ni ska producera fler mål?

– Det finns de som hävdar att när vi bara skjuter 12, 13, 14, 15 skott i matcherna att det är för lite. I dag pepprade vi på rejält med 45 skott men det blev inga fler mål för det. Det som gäller är att vi måste få igång fler målskyttar i laget.

Bortsett från målproduktionen anser Appelgren att hans lag växt in i SHL-kostymen.

– Det tycker jag absolut att vi gjort. Vi har varit i Norrland och mött två av Sveriges bästa lag och spelat jämnt med dom. Vi kommer hem i dag och visar upp ett strålande anfallsspel i första perioden men vi måste producera fler mål för att vinna matcherna.

Ibland ser spelet lite naivt ut med pucktapp och bakom-ryggenpass som gör att ni får spelvändningar emot er. Till exempel idag gav Johan Ryno bort pucken på slutet i spelet sex mot fem vilket gav AIK:s femte mål?

– Jag tycker inte det. Vi har fått kritik för att vi varit för lite i anfallszon, att vi har skjutit för få skott. Vi har inte haft det spelet, faktiskt. Jag håller med om att det fanns några sådana situationer i dag men i slutet på matcherna, när man måste ikapp, då måste några spelare göra det oväntade och bryta mönstret, annars är motståndarna i skottlinjen eller spelar klubba mot klubba. Man måste våga för att vinna och i dag var det var inte matchavgörande, sade Appelgren.

Mot Skellefteå tog Kevin Kapstad en onödig utvisning i egen zon efter att ha försökt spela snyggt istället för att lägga ut enkelt?

– Det som skiljer SHL från Allsvenskan är att det är mer noggrant, man har inte råd att göra lika många misstag. Ibland måste vi spela ett mycket enklare spel och det är självklart en anpassningsfråga. Samtidigt vill vi göra mål och vinna matcher, vissa spelare spelar med mindre marginaler och större risker vilket de ska göra. Andra ska spela enklare men skulle alla hela tiden spela det enkla alternativet skulle vi skapa ännu färre målchanser. Det är en balansgång men noggrannheten är otroligt viktig, det är ofta den som skiljer mellan vinst eller förlust så du har helt rätt i det. Men samtidigt måste jag försvara våra killar, utan risker blir det ingenting framåt, sade Appelgren.

Hur ser du på ert power play?

– Jag tycker det är på rätt väg. Mot Luleå bytte vi Gabbe (Karlsson) mot Jacke (Blomqvist) och det blev en bra lösning. Vi hade bra power play mot Skellefteå och bra i dag igen där vi också gjorde mål. Sedan har vi otur att Micke (Johansson) sitter utvisad i våra två sista numerära överlägen i dag, han styr mycket i den spelformen.

Lars Ingvar Eriksson