Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste hjälpas åt att ändra synen på djur

Annons

På söndag firar veganer över hela världen den internationella vegandagen. Det enda som drar ner stämningen är att det finns en särskild vegandag. I en bättre värld skulle djurrättsfrågor och veganism genomsyra samhället varje dag.

Det verkar kanske överdrivet att sätta ner foten och sluta köpa hem kött, ost och skinnkläder. Veganer får ofta höra att de är extrema. I själva verket bygger veganism på den minst extrema av alla etiska principer: idén att vi bör undvika att skada och döda andra.

Du är förmodligen också vegan, åtminstone känslomässigt. För handen på hjärtat, hur många är oberörda inför en film från ett slakteri? Väldigt få tycker om att se djur lida och dö.

Tyvärr har vi växt upp i ett samhälle som lär oss att det är okej att utnyttja och döda djur. Så låt oss hjälpas åt att förändra synen på djur. De är inte råvaror, till för oss. De har ett egenvärde.

Veganism är en motståndshandling. Det är ett sätt att säga nej till våld, orättvisor och förtryck. Det är att stå upp för en svag grupp i samhället – djuren. De som inte har en egen röst.

Staffan Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare