Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi ser inte något samband i fallen”

Det började med ett tre timmar långt ståndskall på en liggande älgkalv. Som visade sig svårt infekterad av hjärnhinnemask. Vilket ledde till undersökning av 19 döda älgar.
– Det är olika dödsorsaker i alla fall. Det tycker vi är bra, säger Patrik Norman som kartlagt den märkliga älgdöden i norra Dalarna.

Det var tre ynglingar som före älgjakten tränade sin hund nära Untorp som upptäckte den sjuka kalven. Och blev rådvilla när de såg hur den gång på gång försökte resa sig men inte orkade.
– De ringde sina föräldrar som ringde polisen som ringde mig. Jag bedömde att den borde avlivas och fick tillstånd att göra det, berättar Patrik Norman.

Kalven forslades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Svaret var överraskande. Kalven var svårt sjuk av infektion orsakad av hjärnhinnemask. Det är en relativt vanlig parasit hos älgar men ger sällan några besvär hos djuren. Dör masken i värddjuret kan det orsaka inflammation och påverkan av rörlighet och allmäntillstånd. Vissa år orsakar den hög dödlighet bland älgkalvar.

Fyndet gav alltså skäl till oro.
– Bara en vecka senare dök det upp en kviga som inte uppträdde normalt. Hon hade svårt att resa sig och hunden kunde till och med gå på den medan den skällde.
Kvigan sköts och skickades till Uppsala även den. Patrik Norman tog då upp frågan i styrelsen för Orsa jaktvårdskrets. Det ledde till ett cirkulärmejl till jaktlagen i Mora, Orsa och Älvdalen med uppmaning att under jakten var extra uppmärksamma på och slå larm om fynd av självdöda älgar och djur som uppträdde onormalt.
– Efter första veckan hade vi fått in 19 djur med dem vi hade från början. En av dem var en kalv som dog under ståndskallet, berättar Patrik Norman.

Kalven skildes från kon, passerade en passkytt som reagerade över att det rann vätska ur mulen. Den blev sedan kvar nära skytten i ett långt ståndskall.
– Till slut fick han tillstånd att gå på skallet och fann då kalven självdöd. Den led av lungödem och hade dött av cirkulationssvikt. anledningen till det vet vi inte, säger Patrik Norman.

Åtta av de 19 älgarna hamnade hos SVA. Resultaten har nu kommit - och är lugnande. Djuren har alla olika dödsorsaker vilket trots allt är positivt.
– Ja, det tycker vi. De har dött av olika orsaker allihop och då har vi ingen epidemi. Annars är 19 döda älgar i de fyra nordligaste kommunerna i Dalarna ganska ovanligt, säger Patrik Norman.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se