Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi ska vara en attraktiv kommun”

Ett rikt föreningsliv tror Smedjebackens kommunalråd Leif Nilsson (S) är nyckeln till att få fart på inflyttningen till kommunen.

Kommunens föreningar värdesätter han högt och menar att utan föreningslivet så är inte kommunen lika attraktiv.

– Det diskuteras i media om onödiga anläggningar, och jag reagerar starkt mot det, säger Leif Nilsson och förklarar att det är genom att tillgodose behovet av idrottshallar och idrottsplaner i kommunen som möjliggör att föreningslivet kan frodas.

– Vi vill ha ett föreningsliv som är så aktivt att det lockar barnfamiljer att flytta hit. Jag tror att föreningslivet har enormt stor betydelse för sådant, säger Nilsson, och tillägger att det så klart också är viktigt för folkhälsan att människor får chansen att aktivera sig via olika föreningar.

I Smedjebacken finns 27 föreningar med sammanlagt närmare 5 000 medlemmar. Flest medlemmar har Hagge golfklubb med 1 500, men Leif Nilsson poängterar att alla föreningar är lika viktiga.

Norrbärke skidklubb lyfter han fram som ett gott exempel. Där arbetar man mycket ideellt, och bidrag de tilldelas från kommunen går främst till utrustning och underhåll av maskiner. Egen finansiering får skidklubben bland annat via medlemsavgifter men också från anordnandet av Norrbärke skimaraton.

– Vi lägger 400 till 500 timmar ideellt arbete per år, säger Sven Gåsfors, som är spåransvarig i Norrbärke SK.

– Det här är allmännyttig verksamhet, vi skulle inte kunna göra det här själva, säger Håkan Wallman som är fritidschef på kommunen.

Man kan alltså säga att föreningslivet och de bidrag de av kommunen tilldelas för att kunna bedriva verksamheten är en situation som alla tjänar på.

– Och utan ideella insatser hade vi inte haft mycket, konstaterar Leif Nilsson.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se