Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tror vi kan ha glädje av varann"


Framtidsmuséet i Borlänge är intresserat av att driva Biografmuséet i Säter.
- Det förs en sådan diskussion. Vi tror att vi kan ha glädje av varann eftersom vi är så närliggande, säger Eva Ramberg, chef vid Framtidsmuséet.

Framtidsmuséet tog kontakt med Säters kommun i samband med att kommunen tog över driften av Biografmuséet från Folkets hus.
- Vi har stor kompetens när det gäller utställningar, pedagogik och teknik som kan komma Biografmuséet till godo, säger Eva Ramberg.
Framtidsmuséet vill etablera en pedagogisk verksamhet riktad mot skolor i anslutning till Biografmuséet. Men tanken är inte att ändra Biografmuséets inriktning.
- Verksamheten ska vara ämnesrelaterad till Biografmuséet, det blir inget nytt kärnområde för museet. Det är viktigt att det finns kunskap om filmhistoria och filmvetenskap.

Igår beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Säter att kommunen ska arbeta fram ett avtal med Framtidsmuséet. Det är i dag Säters kommunen som driver Biografmuséet enligt ett avtal med Folkets hus, som sträcker sig till den sista augusti i år.
- Vi kommer att äga muséet i fortsättningen även om Framtidsmuséet driver det, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S).
Men för att det ska bli ett avtal så krävs beslut även av Framtidsmuséets styrelse.
- Jag har inte mandat att ingå ett sådant avtal, säger Eva Ramberg.

Bakgrunden till gårdagens beslut i Säter är att fyra arbetsgrupper har planerat inventering, rekrytering, utbyggnad och utveckling av Biografmuséet. Rekryteringen hänger samman med att föreståndarens Stefan Lindfors går i pension i höst.
Framtidsmuséet har medverkat genom Eva Ramberg. Hon har suttit med i en av arbetsgrupperna liksom Stina Stenberg, administrativ chef i Säters kommun.
En inventering måste också göras av muséets föremål eftersom kommunen inte vet vem som äger vad. De tre största ägarna uppges vara donatorn Eric Wester, SVT och samlaren Peter Andrén.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tog i går del av en projektplan för hur verksamheten vid Biografmuséet kan drivas fram till 2013.


SYLVIA KJELLBERG