Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi vet att sånt förekommer”
Formellt går avhysningen till så att markägaren begär handräckning av Kronofogdemyndigheten som ibland, som i förra veckan, begär assistans av polis.
Avhysningen genomfördes utan några konflikter. De boende i lägren informerades på morgonen men gav tid till 19-tiden på kvällen att bryta lägren. Och låg lugna kvar tills polis och fogde kom på tillbaka för kvällsbesöket.
– De vet att de inte behöver flytta förrän kronofogden kommer och gör det inte heller. Vi märker att samma personer förekommer på flera platser dit vi kommer, säger Dennis Cetin.
Han, hans kolleger och poliserna som är inblandade vet också att det finns mellanhänder på olika nivåer som ser till att plockarna hittar lägerplatser, informerar om reglerna och hjälper dem att få tillgång till svenska bilar.
– Vi vet att sånt förekommer, säger Cetin.

Förra veckan kom ansökan från Bergvik Skog med Stora Enso som ombud. Som skäl angav Bergvik att det rörde sig om övernattning i läger mer än en natt, att det skräpats ner och att eldats trots eldningsförbud.
I samband med förra veckan avhysning greps två bulgariska medborgare och dömdes för häleri med stulna så kallade frontbågar. På måndagen häktades en 33-årig bulgar i Hudiksvall misstänkt för människohandel.

Enligt gärningsbeskrivningen har han rekryterat landsmän för bärplockning i Sverige, tagit hand om deras pass och utnyttjat deras utsatta ställning.

Gubb Jan Stigson