Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Vi vill få människor att samtala, minnas och känna sig hemma

Annons

Den som längtar till skolan kan besöka Orsa kulturhus under sommarlovet eller semestern. I dag öppnar utställningen ”Den blomstertid nu kommer”, som visar skolan förr och nu.

En vägg i kulturhuset lär röna större intresse än andra. På den hänger nämligen rader av skolfoton från olika tider och skolor i Orsa.
- Folk uppskattar bilder så mycket. De blir så glada när de känner igen folk på bild, säger Lina Falk, utställningsansvarig.
Men även turister och andra besökare kan ha behållning av att titta på bilderna och minnas tidsandan och sina egna skolår.

Igenkänningsfaktor

Här finns bilder från exempelvis 70- och 80-talen, men också riktigt gamla bilder och splitternya.
Till exempel kan man jämföra två fotografier av elever och lärare utanför Kyrkbyns röda skola. Motivet är detsamma, men det skiljer 100 år mellan fototillfällena.
- Skolan är ju en stor del av människors liv. Vi vill få människor att samtala, minnas och känna sig hemma i Orsa eller i Sverige, säger Kerstin Clasén Franson, kulturchef.

Bilder och bänkar

Fotografierna är hämtade ur Orsas bildarkiv, som rymmer runt en halv miljon bilder.
Rekvisita som gamla skolbänkar, planscher och pedagogiska hjälpmedel har lånats från skolmuseet på Orsa bibliotek.
Utställningen berättar också om Orsas skolhistoria. Från mitten av 1800-talet startades skola i nästan varje Orsaby, även på finnmarken.
I dag finns bara en handfull skolor kvar.
”Den blomstertid nu kommer” har vernissage i dag, lördag, och hänger kvar till den 11 september.


JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se