Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill ha tillbaka I13"

– Vi vill ha tillbaka I13, säger Katarina Gustavsson (KD).
Ett tungt luftbaserat mekaniserat regemente, med helikopter eller propellerfordon. Det är en vision. Men ett första steg är kravet att inte bygga mer på skjutfältet vid Regementet i Falun.

Under 20 års tid har regeringar förstört försvaret och resultatet ser vi nu, säger Katarina Gustavsson.

– Det var framförallt under S-eran som försvaret ändrade inriktning när den berömda muren föll och man glömde att Putin hade storhetsvansinne. Och att bygga nytt övningsfält tar 5-10 år, säger Lars Wllman, ny KD-medlem på väg att flytta till Falun.

I KD:s budget ingår också att börja rena Tisken. En första etapp med 15 miljoner om året under tre år beräknas att bli förstärkt av EU-pengar och statligt stöd.

– Dessutom kan man återvinna tungmetaller som urlakats i slammet vilket ger inkomster, säger han.

Falun får tillbaka sjölivet och slipper kommande miljökrav, säger han om projektet som beräknas kosta runt 100 miljoner men också kan ge inkomster om väldigt många ton ungmetaller utvinns.

– Om vi inte börjar nu händer inget med Tisken.

Lägg ner Kommunfastigheter och Lufab och låt Kopparstaden ta över, är ett annat KD-krav.

– Kopparstaden drivs effektivt och vinstdrivande och vinsten skulle gå tillbaka till verksamheten. Och vi tror inte heller på den nya ishallen. Det går inte att reparera en så trasig hall. Vi vill bygga en ny curlinghall, en anläggning som kan användas till mer och kan byggas i etapper,

Ge alla unga upp till 18 år som söker sommarjobb, totalt 700, kräver KD.

– Det är en viktig inträdesbiljett till vuxenlivet. Dessutom blir det skattepengar. En satsning som beräknas kosta 6,5 miljoner.

Skolhälsovården är ett eftersatt område, säger Katarina Gustavsson som vill satsa tre miljoner, framförallt för att få fler skolsköterskor som finns nära eleverna.

– Att fler unga mår dåligt i hela landet med självskadebeteende och även fler självmord är ett faktum.

17 miljoner ska gå till mindre barngrupper.

Fler speciallärare fram till mellanstadiet och att barns läskunnighet och ordförståelse måste öka, är några krav.

Kvinno- tjej- och mansjourerna får två miljoner.

– Men det ska gå till verksamheten, betonar Katarina Gustavsson som liknar händelserna i kvinnojouren i Falun vid "en soppa."

Hon betonar att det numera är lag på att kommuner tillhandahåller stödboende för utsatta kvinnor och säger att kvinnojourerna är ett viktigt komplement.

Pensionärer ska få åka gratis buss på tider när det är färre som åker, det ska inte kosta extra eftersom bussarna ändå går.

Volontärarbete på socialförvaltningen där föreningar kan erbjuda allt från att ge stöd till ensamstående föräldrar med att hämta barn till samtal, är en del i att hjälpa människor få ihop sin vardag, enligt KD som beräknar att en halv miljon om året ska räcka till ett kontor för föreningar som vill delta

Anhörigvårdare ska få 15 timmar i månaden i ersättning i stället för som nu 10 timmar.

– Många vårdar anhöriga dygnet runt och sliter själva ut sig.

Att undersköterskor inom vård- och omsorg får jobba med det de är utbildade till innebär att annan personal städar och gör andra jobb, säger Katarina Gustavsson.

Och vart ska pengarna tas?

Bufferten minskar kraftigt från 33 miljoner 2016 och 17 och 49 miljoner 2018 till 20 miljoner per år, enligt KD.

– Vi kan inte ha en buffert på bekostnad av barn och gamla.

Kommundirektörens kostnad ska minska med två miljoner, enligt KD.

Att minska lönerna för samtliga ordföranden och kommunalråd beräknas ge 13 miljoner.

Kommunikationskontoret minskar med fyra miljoner och deras verksamhet ska in i den vanliga verksamheten, enligt KD.

KD vill också skjuta på investeringar på Myran om förvärv och anläggningar på 4,3 och 3,6 miljoner och på digitala skyltar och cityskärmar på 3,8 miljoner.