Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill ju att våra barn ska vara trygga"


Livräddningsbåtarna vid de kommunala badplatserna stjäls och används till lek. Något som bekymrar både fritidsenheten på kommunen och föräldrar.
- Det är väldigt många barn som badar här och då vill man ju att det ska finnas en livräddningsbåt om olyckan skulle vara framme, säger Camilla Söderström.

Vid badet i Båtsta simmar en ankfamilj mellan de badande barnen som turas om att göra volter från bryggan. En idyllisk bild som förstörs av det faktum att livräddningsbåtarna vid de kommunala badplatserna används till lek istället för livräddning.
- Största problemet vi har är att folk leker med livräddningsbåtarna. Jag får åka var och varannan dag och hämta båtar ute på sjön. Senast i går var jag i Båtstabadet och hämtade in livräddningsbåten. Då hade någon eller några varit dit och klippt av vajrarna, säger Jan Gärdskog på fritidsenheten.

Risk för drunkning

Borlänge kommun ansvarar för flera badplatser i kommunen, bland annat Båtstabadet, Långsjön, Masenbadet och Uvbergsviken. Vid alla badplatser är det samma problem med människor som leker med livräddningsbåtarna.
- Det är större risk att folk drunknar från båten än att man använder båten till att rädda vilket leder till att båtarna blir indragna och då får man helt enkelt nöja sig med livbojarna.

Smetande färg

Leif Andersson, enhetschef vid Fritid på kommunen berättar att det händer att båtarna stjäls.
- Värst drabbat är Båtstabadet, kanske för att det ligger närmast stan och det är ofta fester där på kvällarna. Jag tror inte de förstår vad de ställer till med.
På livbåtarna finns smetande färg för att hindra lek och missbruk.
- Att leka med livräddningsbåtar betraktas som egenmäktigt förfarande och kan ge böter eller fängelse.
Camilla Söderström är ofta vid Båtstabadet med dottern Linnéa.
- Det är väldigt många barn som badar här och då vill man ju att det ska finnas en livräddningsbåt om olyckan skulle vara framme. Vi vill ju att våra barn ska vara trygga.


ANGELICA LINDVALL
0243-920 14
angelica.lindvall@daladem.se