Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Victor Estby biter ifrån på både prosa och vers

Victor Estby hör till den nya generationen samhällskritiska författare. Hans nya novellsamling "Under" består av både dagsverser och noveller.

Victor Estby är aktiv i Föreningen arbetarskrivare och har varit redaktör för den senaste antologin "Efter oss". (Se recension härintill.) Victor Estbys dagsverser har släktskap med tidigare generationers skriftställare som sysslat med dagsvers. Jag tänker framför allt på författaren Stig Dagerman, underhållaren Tage Danielsson men även på skådespelaren/vissångaren Allan Edwall.

Victor Estby har samma vässade pennudd och har, precis som sina inspirationskällor, ett varmt humanistiskt anslag. Den rimmade formen gör att du kan skapa en egen rytm; ja rent ut av en melodislinga. Victor Estby häcklar bland annat den hårda helomvändningen av flykting- och invandringspolitiken.

Det där med humanism, medmänsklighet och solidaritet är något som vi inte längre anser oss ha råd med. Det är förstås ett underbetyg både för oss själva och för Europa i sin helhet. Döden på Medelhavet består, liksom kriget i Syrien och flyktingströmmarna bara ökar. Europas länder säger dock nej. Kom inte hit!

Victor Estby kryssar sig fram igenom samhällsdebatten och klassamhället med en konsekvent och radikal hållning. Här får både inrikes- och utrikesfrågorna gott om utrymme liksom dagens pyramid av klassamhället. I den avslutande dagsversen får socialdemokratins ledande politiker något att grubbla över. De sista raderna i "Eftervalsfrågor till Socialdemokratin" lyder som följer: "Vad vill vi, enbart bli den andra lik? En clown som tröttnat på att grimasera, nu stöpt i sval och tyst betong, vad mera? Är viljan ersatt med att acceptera? Och makten bara till för att regera?"

I novellerna möter vi flera utslagna människor. De är missbrukare och hemlösa. Olika personer vars liv är en trasa med stora svarta hål. Det märks att han varit redaktör för de hemlösas tidning Situation Stockholm i tio år. Författaren Victor Estby är genuint intresserad och nyfiken på sina karaktärer. De kliver fram som levande personer, sammansatta och motsägelsefulla. Överlevare som hittar egna vägar ut ur svåra situationer.

I en av novellerna möter läsaren taxichauffören Hassan från Säffle. Det är ett väl fungerande byte av berättarperspektiv. Så här ser vi ut och beter oss i den andres ögon. Det är en dråplig skröna till novell. Det skall bli intressant att följa Victor Estbys fortsatta författarskap.

Så bra är antologin Efter oss:

Slagkraftig kritik mot rådande samhällsordning

LÄS MER KULTUR