Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vid Dragsjön tog jag en fika”

Det började med flera samtal från lyriska DD-läsare och skidåkare. Alla sa att nu är det ljuvligt i Gyllbergen. Spåren är magnifika och de som sköter spår och anläggning gör ett jättebra jobb. När DD anländer till parkeringen runt klockan ett är det fler än 30 bilar där.

Owe Berglund håller på att lägga in sina skidor i bilen. Han har avverkat 17 km. Han berättar att på lördagarna är det svårt att få parkeringsplats.
– Jag åkte mot Prästbodarna och vid Dragsjön tog jag en fikapaus. Det är så otroligt bra spår och allt är gratis. Gänget som jobbar med spåren gör ett suveränt jobb, säger Owe.
På spåret bredvid kommer Daniel Tengstad åkande. Han kommer från Hedemora och åker gärna i Gyllbergen.
– Jag har väl varit här en fem gånger hittills. Det är kanonfina spår. Jag har åkt Vasaloppet och tänkte att nu får det vara nog för i år, men i det här vädret blev jag sugen att åka en gång till, säger Daniel.

Om man går in på Dalarnas län och (skidspår.se) förstår man att Gyllberget är populärt. Bara den här säsongen har Gyllberget 20 519 sökningar. Det är ju Borlänges största naturreservat och ligger 500 meter över havet, därav den säkra snötillgången.
Mot väggen på värmestugan har Mats Backlund lutat sina skidor. Han lägger på klister och sedan kallvalla. På frågan om han är bra på att valla, blir svaret att han lärt sig den hårda vägen. I dag planerar han för att åka 20 kilometer. Han försöker åka en gång i veckan om tid finns.
– De är duktiga här. Hela anläggningen och spåren är välskötta, säger han.

Johnny Fredborg
johnny.fredborg@daladem.se