Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikarbybor tar över bageriet

Två vikarbyfamiljer tar över Rättviks Tunnbrödsbageri.
Familjerna Säbb Danielsson och Henriks Backlund ska baka fäbodtuttul i samma ugn som varit med från starten.
– Bageriet är ett kulturarv, säger Marie Henriks Backlund.

Och det ligger något i det. En sandsprutad grå fasad, ett lågt vinkelbyggt hus på Ågatan. En oansenlig byggnad jämfört med timmerhus i Rättvik som är hundratals år gamla. Men här har det oavbrutet kavlats och gräddats tunnbröd i snart sextio år.

Det ser ut precis som på femtiotalet inne i bageriet, så när som på att familjerna inrett försäljningen med autentiska föremål. Budcykeln som man körde ut brödet med, den gamla skylten i fönstret, kruskavlar och baktråg.
Familjerna Danielsson-Backlund driver redan två företag i Vikarbyn. Paret Säbb Danielsson har en stor loppis på gården i Öja, Henrik Backlunds driver Backlunds boende i Vikarbyn.
De blev ändå sugna på mer när de fick veta att tunnbrödsbageriet skulle säljas.
– Vi hörde att det var till salu i oktober, säger Marie Henriks Backlund.

De testade idén i familjerna och alla var med på noterna.
Det var viktigt, för här gäller det att alla kan vara med och jobba.
– När Hed hade bageriet fram till 1988 var det fem bagerskor som jobbade i två skift. Allt görs hantverksmässigt, säger Susanne Säbb Danielsson.
Familjerna provjobbade i bageriet innan de tog över verksamheten i januari.

Två bakar tillsammans kavlar ut och gräddar tunnbrödskakorna. I sommar ska barnen också vara med och jobba.
– Allt sker hantverksmässigt.
I Rättvik bakas det tunnbröd överallt, i gårdar, bystugor och små hemmabagerier. De nya ägarna är inte rädda för den konkurrensen.
– Vi har bra samarbete med en leverantör. Vi levererar till hela mellansverige, från Gävle till Särna och Idre, säger Susanne Säbb Danielsson.

Förutom det vanliga tunnbrödet från Rättviks Tunnbrödsbageri har de nu tre nygamla varianter, byggda på gamla rättviksrecept. Smör, mjölk från gårdsmejeri och traditionella kryddorna anis och fänkål, förutom potatisen och mjölet.
Fäbodtuttulen är juvelen i kronan.
Den finns inte i butikerna. Då får man antingen förbeställa eller komma in och köpa i tunnbrödsbageriet.

Birgit Nilses Gröndahl