Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att församlingen engagerar sig i människorna

Det är viktigt att vår församling engagerar sig för människorna på orten. Utöver den klassiska kyrkliga verksamheten finns det utrymme för personligt engagemang. Det finns till exempel skolbarn som inte kan få hjälp med läxläsningen hemma. Många äldre sitter ensamma och längtar efter en stunds sällskap eller att få komma ut en stund. Församlingen har anställda diakoner och församlingspedagoger, men om man är fler som ställer upp, når man fler människor. Kyrkans personal kan använda sina specialistkunskaper till att samla, skola och slussa frivilligarbetare. Pigga pensionärer kan ställa upp med läxhjälp i församlingshemmet eller delta i besöksgrupper.

Leksands församling och Västerås stift bör arbeta för att bli en välkomnande mötesplats för människor med olika bakgrund och religion. Jesus sa: Allt vad ni vill att människorna skall göra mot er, det skall ni också göra för dem. Alla svenskar som flyttade till Amerika på 1800-talet togs emot och varje svensk familj kunde välja sin livsstil så länge de höll sig inom lagen. Vi vet att det gick bra för de flesta. På samma sätt tycker vi att vi ska ta emot dem som kommer till Sverige. Invandrarkyrkor och moskéer är viktiga för att våra invandrare inte skall förlora sitt fotfäste. Vi tror inte att homofobi och så kallad hederskultur har med religion att göra.

Det är kulturella egenheter som funnits länge men inte hör hemma i det svenska samhället. Svenska kyrkan är Sveriges största frivilligorganisation och vi kan göra mycket för att hjälpa de nya svenskarna. Det kan handla om att öva svenska språket med nya invånare eller gemenskap i form av enkla samtal vid kaffebordet.

Svenska kyrkan skall också arbeta utomlands med biståndsarbete och religionsdialog. Vi är särskilt bekymrade över läget i Mellanöstern och vill att Svenska kyrkan stöttar de kristna kyrkor som finns i området.

I kyrkovalet den 15 september ställer vi upp för Fria liberaler i Svenska kyrkan.

Ewa och Anders Liljas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel