Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Viktigt att fråga vad unga tycker”

Ungdomarna i Avesta ska ha ett reellt inflytande. Det har kommunfullmäktige beslutat.
– Då måste vi ju fråga vad de tycker är viktigt här och nu och för framtiden, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).

För första gången ska en lokal uppföljning av ungdomspolitiken, LUPP, göras. Det är enkät utformad av ungdomsstyrelsen som används i många kommuner i Sverige.

I Avesta ska alla elever i årskurs åtta och tvåan på gymnasiet få svarar på frågfor. Sofia Lygdman är projektledare, men det är elever från samhällsprogrammet treor som ska utföra arbetet.
– Vi ska göra ett ungdomspolitiskt program, säger Lars Isacsson. Vi ska använda resultatet av enkäten och göra arbetet tillsammans med ungdomar, annars blir det bara larvigt om vi bara tror och inte vet vad de unga tycker.

Hälsosamordnare Sofia Lygdman är projektledare men det är åtta elever från trean som ska göra jobbet. De har formulerat annonser och affischer för att berätta om LUPP. Kommande vecka ska de ut i alla högstadie-skor och gymnasiet och berätta om enkäten. 419 elever i åttan och gymnasiet två kommer att få enkäten under vecka 45 och 46. Frågorna handlar bland annat om delaktighet och inflytande, trivsel, hälsa, trygghet och arbete.
Tanken är att en ny enkät ska göras om tre år för att se om åsikterna förändrats.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se