Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildmarksracet i Nornäs

För tredje året i rad arrangerade Vildmarkens Draghundsklubb draghundstävlingen Vildmarksracet i snörika Nornäs mellan Älvdalen och Särna under lördagen och söndagen. 45 ekipage från hela Europa fanns på plats i den lilla byn med cirka 40 hushåll. På startplatsen hördes franska, tyska, norska, svenska, polska, flamländska, engelska och danska. Om man nu hörde något annat än hundskall förstås. Det var riktiga tuffingar som drog de lika tuffa mattarna och hussarna på slädarna. Många med erfarenhet från Alaska.

TV från racet:
Draghundsracet i Nornäs

– Tävlingen pågår i två dagar med målgång för de sista på söndagseftermiddagen, sa tävlingsledaren Björn Zelander.

– Vi har ekipage från en hund upp till 14 stycken. Alla hundraser är tillåtna. De vanligaste är Sibirean Husky, Alaskan Husky, Alaskan Malamutes och Samojed. Alla lika dragviliga men olika starka och uthålliga.

Starten för ekipagen pågick mellan klockan åtta och elva på lördagsförmiddagen. Innan start gjordes en kort veterinärbesiktning av hundarna. Den första slingan som kördes var på sju mil. De snabbaste körde runt 30 km/ och de långsammaste cirka 8 km/h. Väl tillbaka i Nornäs måste ekipagen vila i minst fyra timmar vid uppehållsplatsen på isen nedanför bygdegården. Vila, äta och laddning innan det var dags för den sista slingan på cirka sex mil. Hundarna hoppar, skuttar, drar och skäller precis innan de ska ge sig iväg. När starten gått hörs bara husse eller mattes navigeringsrop och fraset från medarna. De flesta hundarna hade tofflor på tassarena för undvikande av snöklumpbildning samt skydd.

– Detta är min första stora tävling och det ska bli jättekul, sa Lars Jämtsved från Östhammar och tävlande för Ryssjöns slädhundsklubb utanför Svärdsjö.

– De tio samojederna jag har är inte så snabba, precis som jag, som också har åldern att dras med. Men det ska nog gå bra. Vatten och chokladbitar blir det under dag- och nattfärderna som körs utan sömn. Vid uppehållet halvvägs får hundarna vila samt snacks med mycket energi.

I Nornäs bygdegård fanns bland andra förre S-riksdagsmannen Leo Persson med personal för utspisning av hungriga.

– Ett stort lyft för bygden med denna tävling, sa Leo.

– Sedan skolan byggts om till bland annat vandrarhem av utländska kreativa ägare lever Nornäs hela året om med olika vildmarksaktiviteter. Kommande helg blir det ytterligare en draghundstävling, Västras Viltrace, här i Nornäs.

Det är tydligt att man tål mycket skällande i Nornäs. Men som i helgen, kommer det från 500 hundar, så klingar det nog gott i vildmarken.

TV från racet: Draghundsracet i Nornäs