Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildmarksriket utsedd till Svensk Pärla av Världsnaturfonden

Naturområdet Vildmarksriket, som delvis ligger i Leksands kommun, har utsetts till en Svensk Pärla av Världsnaturfonden WWF.
Området är unikt, menar kommunekolog Åsa Rydell.

Vid en inventering visade sig en ovanligt stor del av området vara så kallad skyddsvärd skog – alltså ­naturskog.
– 17 procent av den hela arealen och en mycket större andel än vad vi först hade trott.
– I våra krokar brukar normalt 1 till 3 procent vara naturskog, säger Åsa Rydell.

När WWF drog i gång sin kampanj Svenska Pärlor fick allmänheten nominera sina favoritplatser i naturen. Platserna är naturområden som i dag saknar eller be­höver bättre skydd.
En jury har sedan utsett 21 vinnare – en pärla för varje län – och i Dalarna valde man att prisa just Vildmarksriket.
– Det är klart att det känns kul. Det gör förhoppningsvis att fler upptäcker vårt unika område. Jag tror inte att folk förstår hur lite naturskog det för övrigt finns här, säger Åsa Rydell.

I motiveringen skriver WWF bland annat att Vildmarksriket är ett av länets bästa naturskyddsobjekt med rum för många arter och biologisk mångfald i de sammanhängande skogsområdena.
– WWF ser Vildmarksriket som ett viktigt område där bara en mycket liten del är skyddat som naturreservat, säger Håkan Wirtén, organisationens generalsekre­terare, i ett uttalande.

Åsa Rydell berättar att det är tuffa tider för naturskogsområden.
Det finns inte tillräckligt med pengar för att kunna bedriva en aktiv naturvård och samtidigt fortsätter markerna att avverkas.
– Jag efterlyser en större naturvårdshänsyn inom allt skogsbruk och önskar att man gick över till andra skogsbruksmetoder, som till exempel ett kalhyggesfritt skogsbruk, säger Åsa Rydell.

Linnea Kallberg/DT