Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvinen blir fler

Det blir allt fler vildsvin runt Hedemora och Säter. För att stoppa spridningen av djuren måste vildsvinen skjutas innan de blir könsmogna.

I Dalarnas län finns ungefär 300 vildsvin. De flesta vildsvinen rör sig i områdena runt Hedemora, Säter och Leksand. Förra året sköts 100 vildsvin i Dalarna.

– Det skjuts fler vildsvin för varje år. Dels beror det på att stammen växer men jag tror också att det är fler jägare som väljer att rapportera in när de skjutit ett vildsvin, säger Jonas Bergman, viltförvaltningsansvarig på länsstyrelsen i Dalarna.

Tidigare år har det kommit många rapporter om vildsvin som orsakat skadegörelse från området runt Hedemora. I år har det än så länge inte kommit in många rapporter.

– Senare på hösten, när fruktträden tappar sina frukter, brukar antalet rapporter öka, berättar Jonas Bergman.

Det är inte tillåtet att skjuta vildsvin som är könsmogna, vilket de blir efter åtta till tio månader. Man får inte heller skjuta suggor med kultingar. Annars är det tillåtet att jaga vildsvin året runt, dygnet runt, om man har jakträtt.

– Ett problem är att man ofta väntar för länge med att skjuta vildsvinen, säger Jonas Bergman.

För att hålla nere antalet vildsvin måste man börja jaga de unga vildsvinen tidigt, innan de förökar sig.

I dag är det också tillåtet att fånga vildsvin i burar, vilket det inte var för några år sedan. Man kan i vissa fångstredskap fånga flera vildsvin samtidigt och sedan skjuta dem. Vildsvinen är nattaktiva djur, vilket gör att många inte kan vara uppe på natten och jaga.

– Det är viktigt att hjälpa de lantbrukare som har problem. Genom att skjuta vildsvinen kan man minska den stora skadegörelse som djuren orsakar, säger Jonas Bergman.

Frida Danielsson
frida.danielsson@dt.se