Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka vann och vad kostar Bolt?

Vad kostar Usain Bolt och vilka tog medaljer i VM? Det är två frågor man måste ställa sig. Det har visserligen gått en tid sedan friidrotts-VM i Moskva avverkades, men vilka var det som vann? Ja, prislistorna är klara och medaljerna är utdelade, men nu väntar troligen de sedvanliga dopningsavslöjandena. Prislistorna kommer säkert att skrivas om och kanske till och med flera gånger. Prisutdelningar borde inte ske förrän minst fem år efter en tävling. Alltså en karenstid.

Annons

De svenska framgångarna var det tunnsått med, för att uttrycka saken lite milt. Något annat var heller inte att vänta. Blott Sverige svenska blåbär har, brukar jag säga. Det skickas alltid alldeles för många med motiveringen att de i bästa fall har chans på en finalplats
Friidrotten med flera sporter som cykel verkar numera ha aktiva och före detta aktiva som avslöjats dopade eller ännu inte avslöjats. I cykel fick Lance Armstrong lämna ifrån sig sina titlar, men hur är det med dem som istället utsågs till segrare? Är det några som ännu inte avslöjats?

Ser man på alla cyklister på toppnivå som avslöjats så kan man ju fundera hur det egentligen är med alla som ännu inte avslöjats eller erkänt att de dopat sig.
Alltså kan man lika gärna låta Armstrong ha kvar sina titlar och utgå från att han vunnit dem ärligt i kamp med andra lika dopade.
För Sverige sprang i VM en dam av afrikanskt ursprung, som det numera heter om det ska vara politiskt korrekt. Hon var snabbförsvenskad redan till OS, men valde då ändå att springa för hemlandet. Det är lite konstigt att den som har chans på medalj ska få bli svensk på rekordtid. Alltså kan man sätta rekord eller ta medalj i någon sport så går det fort att bli svensk.

En del stater har till och med valt att köpa över lovande löpare för att kunna få medaljer och då måste man fråga sig vad Usain Bolt kostar. Sverige borde alltså ha köpt Bolt och några till redan inför OS i London. Då hade det blivit medaljer om de nu inte senare kommer att avslöjade som dopade naturligtvis.
Varför ska idrottsmän och kvinnor på toppnivå få bli svenska på rekordtid?
Jag tycker att det är två fel. Ingen ska få gå före i kön, det är det första felet. Det andra är att det känns som fusk. Det är lite grann som dopning, fast på ett annat plan och utan att det strider mot något regelverk. Men det finns också ett annat dilemma. Folk ska naturligtvis kunna bli svenska medborgare och är de idrottare så bör de kunna få tävla. Men som sagt, det känns väldigt fel att låta redan färdiga idrottare byta land och tävla för att Sverige ska kunna få medaljer. Det är lite som lånta fjädrar.
Åtminstone jag har svårt att jubla åt slika medaljer.

Lennart Götesson