Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket drag det ska bli

Helgens Mellstadrag blir det 30:e i ordningen och det är fjärde året som dragspelsstämman håller till vid Tyllsnäs udde.

Cirka 700 dragspelssugna kommer att finnas vid campingen, plus några hundra till som väntas besöka stämman under lördag och söndag.
– Vilket drag det kommer att bli, säger Lasse Nyberg som är ordförande i Borlänge Dragspelsklubb.
– Dragspelare är ett utdöende släkte och jag försöker påverka radion att spela mer dragspelsmusik för att få upp intresset, men jag får inget gehör. Men jag hoppas att dragspelet ska komma tillbaka till den storhetstid det hade på 50- och 60-talet. Det är faktiskt den svenska musikgrunden, säger Nyberg, som själv bara spelar gitarr.
– Många som kommer hit den här helgen har åkt runt på olika spelmansstämmor i drygt en månad. Vi har dragspelare från Danmark i söder till ett gäng från Nordnorge som besöker oss varje sommar. Det tycker vi är trevligt, säger Lasse Nyberg.
– Det som är mindre trevligt är att stämman är så populär att vi tvingas tacka nej till flera som vill komma hit till campingen på grund av platsbrist.

Arrangerande Borlänge Dragspelsklubb har cirka 100 medlemmar och är en av de största föreningarna i sitt slag i Sverige. Klubben bildades 1972 och hade 40-årsjubileum i höstas.
– Vi har tre arrangemang årligen i föreningen, på våren brukar vi ha en dragspelsstämma på en Finlandsbåt, på sommaren är det Mellstadraget och på hösten kör vi en kväll på Maximteatern. Vi har ungefär 25 medlemmar varje måndag när vi har våra träningskvällar, i bland fler, så jag tycker det är bra drag i vår verksamhet, säger Lasse Nyberg.

Liksom tidigare år har Mellstadraget spelningar utanför Tyllsnäs. På lördag drar durspelarna till Torsångs café och de övriga spelar på Dala Expo vid Rommehedslägret. Hela stämman invigs i kväll på Tyllsnäs udde där alla ditresta dragspelare tar ton i invigningslåten Kväsarvalsen. Stämman fortsätter sedan med dans både fredag och lördag kväll och en hel del scenframträdanden är också att vänta.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se