Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill arrangera speedcubetävling

Det råder Rubiks kub-feber hos sex stycken killar i åttan på Djuråsskolan. Så pass mycket att de vill nu arrangera en speedcubetävling och göra en videodokumentär om det.

Det hörs ett konstant klickande som gränsar till prasslande när killarna sätter igång med sina kuber. Fast det är inte enbart den klassiska kuben som är tre gånger tre gånger tre. Även betydligt avancerade kuber använder de.
Det började med att Per Sporre fick använda sin storasysters Rubiks kub när han gick i femman. När han sedan började i högstadiet spred han det vidare till sina klasskamrater och Mathias Bengtsson, Gustav Johansson, Hannes Juujärvi, Felix Lehtola och Olle Nilsson blev fast.

De använder sina raster till att öva på att lösa kuben, helst skulle de vilja använda lektionerna också. Det kan även bli någon timme när de kommer hem också. Tillsammans kan de också utbyta nya knep och tekniker som de har kommit på.
– Man strävar hela tiden efter att slå sitt gamla rekord, säger Gustav Johansson.
– Sen är det bra att vi är se stycken som håller på för då kan vi tävla mot varandra, säger Hannes Juujärvi.

När Per Sporre introducerat killarna till Rubiks kub så började Mathias Bengtsson att leta efter en kub på internet. Han fann att en hel värld väntade dem när han hittade en speedcubing-sida. Det finns en community som är större än folk tror berättar de. Där diskuteras olika lösningar på olika kuber.
Efter att Mathias kvalat in och deltagit på skol-SM i speedcubing så föddes idén att göra något liknande i Gagnef.
– Det är främst riktat till ungdomar. Det skulle vara kul att se hur många i Gagnef som håller på med rubiks kub, säger Mathias Bengtsson.

Förutom själva tävlingen har de också tänkt att göra en dokumentär om det. Det finns ett aber och det är pengar. De har sökt 3000 kronor av ”En snabb slant” som är kommunens projektstöd till ungdomar som vill göra egna evenemang. Pengarna kommer att gå till annonsering, lokalhyra, priser till de tävlande och för att köpa in särskilda tidtagare, så kallade speedstacks.

Kamerautrustning har de själva. En anledning till att de tror att många kommer vilja komma är för att Rubiks kub är alltjämt populärt, om inte i samma nivå som det var under 80-talet.
– Det är också extremt bra hjärnträning, säger Mathias Bengtsson.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se