Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill göra Hedemora till Fairtrade City

Annons

Allan Mattsson vill att Hedemora kommun utreder möjligheterna att bli Fairtrade City.
”Målet är att vi ska certifieras som en sådan” skriver han.

Allan Mattsson (Lhp) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där han föreslår att Hedemora kommun ansöker om att bli Fairtrade City.
Utmärkt anser kommunchef Annika Strand och samordnare för hållbar utveckling Barbro Sterner som föreslår att motionen beviljas och skickar med lite extra information i sitt svar:

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra arbets- och levnadsvillkor.
Det handlar om rimliga löner och extrapremier för att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, få bättre hälsovård och andra nödvändigheter.
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.
Kommunen ska då leva upp till kriterier som rör rättvis handels krav i offentlig upphandling samt ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butik, serveringsställen och arbetsplatser.
– Vi har ju redan en del Fairtrade-produkter i kommunen, konstaterar kommunalråden Gun Drugge (C) och Ulf Hansson (S), som tycker idén att bli Fairtrade City är utmärkt.

Att diplomeras kostar inget, men det kräver ett brett engagemang. Bland annat behövs en kommunal samordnare och en styrgrupp, kontinuerlig information och utbud av etiskt producerade varor.
Fairtrade Sverige rekommenderar en budget för verksamhet, material, aktiviteter samt en ambassadörsutbildning.
I Dalarna är Avesta och Ludvika Fairtrade Cities, i Västmanland Fagersta och Västerås.
Kommunstyrelsens arbetsutskott röstar för att Hedemora blir nummer tre i Dalarna. Ärendet avgörs i kommunfullmäktige.

Berit Zöllner/DT