Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha ett tydligare ställningstagande mot vindkraft

För tre år sedan var debatten i kommunen mycket hård och infekterad, efter att Bergvik skog hade presenterat sina planer om att bygga 90 vindkraftverk. Då var det översiktsplanen som stoppade planerna. Nu ska den ses över och föreningen Borta med vinden vill ha en tydligare markering emot vindkraft.

När planerna presenterades första gången om Bergvik skogs stora projekt, var entusiasmen stor i vissa grupper och andra såg med oro på hur hela södra delen av kommunen skulle fyllas med vindkraftverk. Politiker i kommunstyrelsen hade stor vånda inför detta, dels handlade det om miljarder som skulle satsas på vindkraften. Pengar som kommunen till liten del skulle kunna ta del av, i varje fall under byggperioden.

I den andra vågskålen låg stora naturvärden med ett tyst och vilt landskap i Finnmarken mellan Nås och upp till Äppelbo. Befolkningen i Vansbro kommun organiserade sig på olika sätt och politiska partier splittrades i frågan.

Föreningen Borta med vinden såg dagens ljus och i den organiserade sig de som var tydliga motståndare till vindkraften. De lyfte bland annat frågan om jakt och fiske som skulle förstöras, men även möjligheter för turister och besökare att vistas i en nära nog orörd natur.

Deras ställningstagande fick till viss del gehör hos politikerna och lite räddades de av det faktum att i Översiktsplanen fanns det ett tydligt ställningstagande att det inte skulle byggas några vindkraftverk i det som kallas Finnmarken. Så det blev nej i kommunstyrelsen till Bergviks planer.

Men företrädare i Borta med Vinden har hela tiden känt en oro för att Översiktsplanen ändras och det blir fritt fram att bygga vindkraft i Finnmarken.

– Kommunen ska göra en revidering av översiktsplanen och där står det i direktiven att en utredning ska göras över hela kommunen om möjligheten att bygga vindkraftverk, säger Gunnar Lindholm, ordförande.

Hans Klingenberg, sekreterare, poängterar att det finns tillstånd för ytterligare sex verk kring Korpfjället, varav ett i Vansbro kommun, sammantaget gör det att det kommer att finnas 39 verk i Vansbro, eller i dess närhet.

– Det gör att Vansbro blir en av de kommuner i Dalarna som har flest verk, detta redan innan man öppnar möjlighet för att bygga fler verk, säger Hans Klingenberg.

Föreningen vill att det i översiktsplanen ska vara en tydlig skrivning om att det inte ska byggas fler verk i kommunen.

– Vi ska vara rädda om den natur vi har inom kommunens gränser, den är värdefull, summerar Lindholm.