Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha hårdare krav på gruvbolagen!

Allt fler röster ifrågasätter gruv- och prospekteringsbolagens generösa möjligheter till exploatering i Sverige. Unika naturområden öppnas för prospektering och kärnområden för renskötsel påverkas av provbrytningar. Företag som går i konkurs lämnar stora miljöskulder efter sig, utan något samhällsansvar.

Våra rika mineraltillgångar kan ge stora vinster åt gruvföretagen och enligt världsbankens statistik har Sverige världens lägsta beskattning på mineraltillgångar.

Vänsterpartiet vill kraftigt höja den ersättning som gruvbolagen betalar till stat och markägare från idag 2 promille av värdet på det som bryts till 10 procent.

Pengarna ska gå till gruvregionerna så att de kan utvecklas med nya bostäder, utbildning och infrastruktur. På vissa håll står unika naturvärden på spel.

Vi vill ställa hårdare krav på gruvbolagen som säkerställer att de har den ekonomi som krävs för miljöarbetet både under och efter brytning. De ska inte heller kunna smita undan sitt ansvar genom att låta ett dotterbolag gå i konkurs.

Jämfört med andra länder är den svenska minerallagstiftningen ovanligt exploateringsinriktad och förmånlig för bolagen. Vi vill införa stopp för prospektering i naturreservat, Natura 2000- områden och världsarvsområden.

Gruvnäringen är en viktig näring i stora delar av Sverige, den ger arbete och framtidstro på de orter där gruvor etableras. Men idag har gruvnäringen för fria tyglar. Vi vill gynna långsiktiga seriösa ägare, inte lycksökare. Med större inflytande för de som bor i ett eller använder ett område vill vi säkerställa att nya etableringar är till gagn både för bygden och Sverige som nation. Dags för hårdare krav på gruvbolagen!

Daniel Riazat
Ordf. Vänsterpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel