Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha mer HLR

Är personalen på förskolor tillräckligt utbildad i Hjärt-Lung-Räddning?
Det frågar sig Karin Pettersson Wennberg efter att ha fått höra från en förskolelärare att den hade gått utbildning för några år sedan.
– HLR är en färskvara som man måste öva på, säger Karin Pettersson Wennberg.

Karin Pettersson Wennberg reagerade när hon läste i fredagens tidning om den ettåring i Älvdalen som hade ramlat från en snöhög. Barnet slutade andas men räddades av personalen.
– Jag har pratat med en förskolelärare och den personen var en av få på avdelningen som hade gått på HLR-utbildning, och det var för några år sedan. Den personen berättade för mig att ska det till några ändringar så måste föräldrarna reagera, säger Karin Petterssom Wennberg.

Hon hoppas att denna artikel ska ge ringar på vattnet och få föräldrar att reagera. Hon talar i egenskap av att vara förälder.
Hon är mammaledig från sitt ena jobb som deltidsbrandman och vet utifrån erfarenhet hur viktigt det är med rutiner vid en krissituation.
– Jag tycker man ska ha regelbundna utbildningar. Barn stoppar mycket i munnen och testar olika saker som att klättra i träd, de är nyfikna. Man tar för givet att de är säkra. Det är mycket säkerhet kring förskolor med staket och grindar men har inte personalen utbildning är det inte säkert.
– Jag tror att man inte mår så bra om man inte känner att man är hundra procent säker på vad man ska göra vid en akut situation, säger Karin Pettersson Wennberg.

HLR, hjärt- och lungräddning, får alla i förskolepersonalen utbildning i. Några ur personalen åker på utbildning i omgångar varje höst, på ett roterande schema. På så vis finns alltid några ur personalen som har den senaste utbildningen.
För de som inte åker kan utbildningen vara flera år gammal, vilket framgår av tidningens rundringning (se nedan).

Det finns ingen statlig förordning som reglerar HLR i förskola utan det är upp till huvudmannen, oftast kommunen, att bestämma.
Förskolechef Else-Britt Johansson berättar att för två år sedan kunde ledningen stämma av att alla i personalen hade fått möjlighet att gå HLR-utbildning under en två årsperiod.
Ponera då att det värsta händer vid värsta tidpunkt. Ett barn slutar andas vid ett tillfälle då de med den senaste utbildningen är sjuka eller Vabbar. Ska personalen klara en sådan situation?
– Vi får fylla på hela tiden. Vi kan inte garantera att alla som är nyanställda har fått utbildning direkt utan det får vi planera in. Man ska minimera riskerna så att ingen inte kan HLR, säger Else-Britt Johansson.
I rundringningen tidningen gjorde framkom det att i Björbo hade personal inte fått gå på utbildning på fyra år.
– Då måste jag fundera, för att hela kommunen har fått utbildning. Nu är det kanske ett till två år sedan de sista gick. Alla har fyllt på. Det beror på vem du pratade med, om det var en av de sista som är anställda.
– Det ska jag nu kolla naturligtvis så att det inte är någon som saknar utbildning.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se