Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha musikalisk mångfald

Förra veckan fick Folkmusikens hus statliga pengar till ungdomslägret Ethno.
Folkmusikens hus söker också ekonomiskt stöd för perioden 2014 till 2017.

Under verksamhetsåret 2013 fick Folkmusikens hus offentliga verksamhetsbidrag från kommunen på 839000 kronor, landstinget 2 090 000 kronor och från staten på 301 000 kronor. Inför kommande period vill Folkmusikens hus även ha kompensation för kostnadsökningar. Det handlar om bidrag från stat, kommun och landsting med kostnadsuppräkning. Förra året uppgick dessa bidrag till cirka 3,1 miljoner kronor.

Redan år 2008 rekommenderade Region Dalarna länets kommuner att bidra till verksamheten enligt en fastställd fördelningsnyckel där kommunerna skulle betala en summa relaterad bland annat antal kommuninnevånare. Det resulterade i att tio av 15 kommuner bidrog till verksamheten. Men verksamhetsledare Per Gudmundsson, Folkmusikens hus, konstaterar att de kommunala bidragen minskat. I en redan starkt rationaliserad verksamhet skapar det oro inför framtiden, skriver han och ordförande för Folkmusikens hus styrelse Lars-Erik Kalles i sin ansökan.
– För att möta ekonomiska utmaningar och utveckla aktiviteter som anges i landstingets kulturplan i samarbete med länets kommuner ansöker vi om att fördelningsnyckeln för kommunala bidrag justeras och kommer att utgöra fem kronor per innevånare för Siljanskommunerna och 2.50 kronor per innevånare för övriga kommuner, skriver ledningen för Folkmusikens hus.

Tidigast i början av nästa år kommer kommunstyrelsens allmänna utskott. KSAU i Rättvik att behandla frågan och Annette Riesbeck, (C), ordföranden i KSAU i Rättvik antar att andra Siljanskommuner gör det samma.

Katarina Cham/DT
katarina.cham@dt.se