Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha utveckling

Jan Näslund har jobbat som vd för Avestas kommunala bostadsbolag sedan 1 juni. Trots semestrar och rätt så lugnt på jobbet är han övertygad om att han valt rätt.
– Jag tog jobbet för att kommunen vill någonting, jag vill ha utveckling inte sitta stilla.

Jan Näslund är 45 år, kommer från Kramfors i Ångermanland. Han har jobbat med fastigheter i många år, på Landstinget Dalarna, privata fastighetsbolag och senast på Fortifikationsverket, som har hand som försvarets fastigheter.
Han bor i Sandviken, och det tänker han fortsätta med. Han har ingenting emot att pendla och det är kortare väg till Avesta än vad det var till Fortifikationsverket i Enköping.
På Fortifikationsverket diskuterades omorganisationer och nedläggningar. Jan Näslund såg annonsen om vd-jobbet i Gamla Byn och skickade en ansöka på kvällen sista ansökningsdagen.

– Det var en tuff, riktigt professionell rekrytering. Jag fick prata med kommunledningen, arbetstagarna och styrelseledamöter, säger Jan Näslund. De berättade vad som är på gång.
Och Jan Näslunds utbildning och erfarenhet passade jobbet.
– Jag började ställa frågor och svaren ingav förtroende, det kändes mycket, mycket intressant.
När han erbjöds jobbet, sa han ja på stående fot.
I sommar har tempot varit lite lågt. Jan Näslund har arbetat tre dagar i veckan och haft semester de två andra. Men det känns bra.
– Nu vill jag börja jobba på allvar, säger Jan Näslund.

Fler gånger under samtalet återkomman till Projektet Avesta 2020. Gamla Byn är kommunens bostadsbolag med cirka 1 000 bostäder och därmed viktigt i utvecklingsprojektet. Men ännu mer betyder kanske Gamla Byns dotterbolag, Avesta Industristad, som genom att äga lokalerna i Koppardalen är en stor del i Avesta 2020. Koppardalen ska vara en tillväxtmotor, är det tänkt.
– Jag kan bidra, säger Jan Näslund. Jag ska besöka alla företag som hyr av oss och prata med dem om vad de vill. Helst vill vi ju ha kvar våra hyresgäster och få in nya företag, det vore det ultimata.
Då gäller det att berätta vad Avesta har att erbjuda, och Jan Näslund har ett stort nätverk som lär få höra ett och annat om Avestas fördelar.

Gamla Byn har cirka 25 anställda, just nu två extra på grund av ansvaret för att förvalta Rivellas fastigheter i Krylbo och Karlbo.
– Vi ser till att avhjälpa akuta fel, klipper gräs, städar trappor och hyr ut lägenheter, förklarar Jan Näslund.
Han säger att han för Avestas och Krylbos skull hoppas att de nya ägarna kan hantera ekonomin och fastigheterna.
Krylbo behövs för Avesta 2020, i dag är det för dyrt att bygga hyreslägenheter. Hyrorna blir för höga.
Brukshotellet är på gång, om planen godkänns, men det blir ju inte så många bostäder.
– Jag skulle vilja se privata byggare med externt kapital, säger Jan Näslund.
Nu vill han ingång på allvar. Han tillträdde efter en stormig period, som slutade med att både styrelseordförande och vd byttes ut.
– Jag vill ha rutiner och att alla, inklusive vd, vet vilket ansvar och vilka befogenheter vi har, säger Jan Näslund. Nu startar vi, för att hitta vårt arbetssätt.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se